Dan talijanske kulture u Zagrebu

SPORAZUM o hrvatsko-talijanskoj kulturnoj suradnji bit će potpisan u listopadu u Opatiji, što će biti nastavak danas u Ministarstvu kulture potpisanoga prvog Protokola o hrvatskotalijanskoj kulturnoprosvjetnoj suradnji od 2003. do 2007.

Najavio je to danas u Talijanskom kulturnom institutu ministar kulture Antun Vujić.

Opatija će u listopadu, kako je rekao Vujić, biti domaćinom sastanka ministara Vijeća Europe i ministara INCP-a (međunarodne mreže kulturnih politika, odnosno svjetske mreže ministara kulture). Na tom do sada najvećem skupu ministara kulture iz Europe i svijeta, po ministrovim riječima, trebala bi biti prihvaćena deklaracija o kulturnoj različitosti.

U Talijanskom institutu za kulturu akademik Tonko Maroević danas je otvorio i izložbu slika talijanskog slikara Attilia Forgiolia. Izloženo je 16 pejzaža (pastela, litografija, tempera).

Attilio Forgioli, predstavnik lombardskog naturalizma, koji je naobrazbu stekao na milanskoj akademiji Breri, po Maroevićevim riječima, ozbiljan je i senzibilan umjetnik koji u svojim radovima povezuje tradiciju sa suvremenosti.

Forgioli izlaže od 1956. na samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i svijetu.

Izložba se može pogledati do 20. ožujka.

Svečanosti u Institutu nazočili su i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Fabio Pigliapoco i direktor Instituta Flavio Andreis.

Andreis je najavio kako će večeras u Koncertnoj dvorani ´Vatroslava Lisinskog´ biti održan koncert Filharmonijskog orkestra milanske Scale pod vodstvom maestra Riccarda Mutija.

Sav prihod od prodanih ulaznica i programskih brošura namijenjen je gradnji i opremanju dječjih igrališta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Pročitajte više