Del Ponte zadovoljna Sanaderovim javnim pozivom na uhićenje Ante Gotovine

GLAVNA haaška tužiteljica Carla del Ponte u četvrtak je u Bruxellesu izrazila zadovoljstvo javnim pozivom hrvatskog premijera Ive Sanadera na uhićenje generala Ante Gotovine dodajući kako očekuje skoro rješenje tog problema i dolazak optuženog generala pred Haaški sud.

"Vrlo sam zadovoljna što je premijer Sanader javno rekao da je spreman uhititi Gotovinu" izjavila je Del Ponte na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

"Očekujem Gotovinu i još 16 bjegunaca", rekla je tužiteljica.

Na pitanje novinara je li s hrvatskim vlastima razmijenila informacije o Gotovini i je li obaviještena o pokušajima da se pregovara o njegovoj predaji, odgovorila je samo da je u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima uglavnom oko pitanja Gotovine no da ne može ulaziti u potankosti jer je Gotovina još uvijek na slobodi.

"No, sigurno je da premijer Sanader želi postići da se Gotovina dobrovoljno preda, ali Gotovina očito nije iskoristio svoj trenutak", kazala je Del Ponte.

Solana je naglasio kako je 2005. godina u kojoj će se obilježiti 10. godišnjica genocida u Srebrenici te da glavna odgovornost što su neki odgovorni za ratne zločine još uvijek na slobodi leži na čelnicima SiCG, Hrvatske i BiH, za koje je Haški sud izvijestio EU da ne surađuju.

"Još jednom pozivam čelnike tih zemalja na čvrstu i poštenu suradnju s Haškim sudom. To je pitanje poštivanja zajedničkih vrijednosti i načela" kazao je Solana, naglasivši da će EU uskoro donositi važne odluke vezane uz te zemlje te da će to učiniti tek nakon što dobije analizu njihove suradnje od Haaškog suda.

Na pitanje mogu li pristupni pregovori s Hrvatskom početi kako je predviđeno 17. ožujka ako Gotovina ne bude u Haagu, Solana je ponovio da je preduvjet za pregovore puna suradnja s Haškim sudom. "Vrlo je jasno rečeno na Europskom vijeću, Vijeću ministara i drugim tijelima da je suradnja s ICTY-jem preduvjet za početak pregovora. Mi ćemo saslušati Carlu del Ponte prije nego odlučimo o tome. To će biti apsolutno fundamentalno za konačnu odluku Vijeća" rekao je Solana.

Na pitanje je li pozvan na sastanak ministara Vijeća 21. veljače na kojem bi se mogao usvojiti pregovarački okvir za Hrvatsku, Del Ponte je kazala da nije pozvana ali da će vjerojatno podnijeti pisano izvješće.

Glavna tužiteljica također je naglasila kako je 2005. godina izuzetno važna za Haški sud posebno zbog 10. obljetnice genocida u Srebrenici.

"Kako možemo pred žrtvama obilježiti 10. obljetnicu genocida ako su najodgovorniji za taj zločin Radovan Karadžić i Ratko Mladić još na slobodi" upitala se Del Ponte i ponovno pozvala međunarodnu zajednicu i NATO da osiguraju uhićenje te dvojice najtraženijih optuženika koji su u bijegu od 1995.

Istaknula je kako je Solanu izvijestila o završetku istražnog mandata tužiteljstva Haškog suda te kako je ono do kraja prošle godine sucima predalo na potvrdu preostalih 6 optužnica a u svom će se budućem radu koncentrirati na pripremu suđenja i na samo odvijanje suđenja, koja prema izlaznoj strategiji suda treba biti dovršena do kraja 2008.

Del Ponte će poslijepodne o suradnji zemalja zapadnog Balkana s Haškim sudom razgovarati s predsjednikom EK Joseom Manuelom Barrosom. Posebno će biti riječi o suradnji Hrvatske s Haagom kao ključnoj za skoru odluku EU o početku pristupnih pregovora 17. ožujka.

Pročitajte više