Đapić: HSP nezadovoljan što se u Saboru neće raspravljati o iračkoj krizi

PREDSJEDNIK HSP-a (Hrvatske stranke prava) Anto Đapić izjavio je danas da je vrlo nezadovoljan što nije bilo i što je očito, u Hrvatskom saboru neće biti javne rasprave o iračkoj krizi.

Izbjegavati saborsku raspravu o tom iznimno važnom pitanju, a istovremeno stavljati potpis na izjavu Vilniuske skupine koja može imati negativne posljedice za Hrvatsku, za HSP je potpuno neprihvatljivo i ishitreni je potez Vlade, rekao je Đapić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

HSP se u 95 posto slaže, i prihvatljiva su mu sadašnja stajališta premijera Ivice Račana oko iračke krize, ali spornim smatra potpis na izjavu Vilniuske skupine, kojim je Hrvatska dala nedvosmislenu potporu svakom modelu SAD-a u rješavanju iračke krize, rekao je Đapić.

Dodao je da sada u svijetu više nitko ne prenosi Račanove stavove, a da je prenijeta vijest da je SAD sa svojim saveznicima, među kojima je i Hrvatska, u datom trenutku spreman napasti Irak bez obzira na odluke i Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlada je jučer na lukav način na sjednici saborskih odbora za unutarnju i vanjsku politiku htjela dobiti potporu oporbenih stranka za svoj pogrešan potez (potpis na izjavu vilniuske skupine) te time pokriti, kako je rekao ´grubu, infatilnu grešku´ koju je Ministarstvo vanjskih poslova napravilo.

Cijela je rasprava trebala biti oko odgovornosti Vlade zbog potpisa, koji je Hrvatskoj nanio štetu prema glavnim članicama EU, smatra Đapić.

Ustvrdio je kako se rasprava o iračkoj krizi na plenarnoj saborskoj sjednici ne smije odgađati.

Treba zauzeti jasan politički stav, ne samo prema iračkoj krizi već i o poštivanju međunarodnog prava, jer Hrvatskoj kao članici UN-a prioritet mora biti poštivanje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN, rekao je.

´Sabor sebi ne može dopustiti da Vlada odredi strategiju, kako će se Sabor i cijela državna politika ponašati oko iračke krize´, poručio je Đapić.

Pročitajte više