Bebu našla dva mladića, čuli plač iz kante. "Kad je pronađen, bio je star sat, dva"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/HRT

Sinoć oko 23 sata u kontejneru u Zaprešiću je pronađen tek rođeni dječačić umotan u deku. Policija je na teren izašla po dojavi dvojice mladića koji su se vraćali kući s treninga i čuli plač djeteta. Oko ponoći dijete je prevezeno u bolnicu Sveti Duh.

"Sinoć, negdje oko 23 sata na području Zaprešića dvoje mladića začulo je plač iz kante za smeće i pogledom u kantu uočili su da se radi o bebi, a kasnije je utvrđeno da je riječ o novorođenčetu. Zatražili su pomoć hitnih službi, odnosno pozivom na 112 na mjesto događaja došli su Hitna i policija. Ono što je bitno istaknuti jest da pronađeno novorođenče je u stabilnom stanju, odnosno nije životno ugroženo. Prevezeno je u kliničku bolnicu Sveti Duh. Obavljen je očevid i slijedi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti, a sve u smjeru sumnje počinjenja teškog ubojstva, dakle jednog kaznenog djela koje je takvo kvalificirano zbog ranjivosti žrtve, odnosno zbog dobi. Govorimo o članku koji govori da se radi o pokušaju", rekli su iz policije za Icz.hr.

Voditeljica Odjela neonatologije Kliničke bolnice Sveti Duh Rebeka Ribičić u utorak je medijima potvrdila da je novorođenče, koje je noćas primljeno u tu bolnicu nakon što je pronađeno napušteno u Zaprešiću, dobrog zdravstvenog stanja i trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

Novorođenče je iz Zaprešića prebačeno na Sveti Duh kolima hitne pomoći, a riječ je o dječaku koji je oko ponoći zaprimljen na odjel neonatologije, pothlađen, deprimiranih vitalnih funkcija, nakon čega ga je dežurni tim zbrinuo po svim pravilima struke, rekla je Ribičić.

 

"U trenutku pronalaženja mogao je biti star maksimalno dva sata"

Kod djeteta je brzo zabilježen povoljan klinički odgovor te je ono stabilno i van bilo kakve životne ugroze. "Dijete plače, ružičast je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni", dodala je.

Dječak je u jedinici intenzivnog liječenja zbog potrebe opservacije. "Radi se o dječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je staro, teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu", rekla je voditeljica neonatologije.

Na dječaku nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda, a krv koja je bila na djetetu je majčina krv od poroda.

S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života.

"Zbog specifičnosti slučaja uključene su stručne službe, bolnice i centar za socijalnu skrb, tako da će do definitivne odluke gdje i kako s djetetom ono ostati kod nas na odjelu", navela je Ribičić.

Zagrebačka policija izvijestila je da su sinoć oko 23 sata dobili dojavu građana te su na području Zaprešića pronašli novorođenče koje je prevezeno je u KB Sveti Duh. Novorođenče nije imalo vidljivih ozljeda i nije bilo životno ugroženo.

Obavljen je očevid te slijedi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti.

 

Pročitajte više