Đukanović: Srbija mora shvatiti da je Kosovo neovisno

BIVŠI predsjenici Slovenije i Hrvatske, Milan Kučan i Stjepan Mesić te bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović usuglasili su se danas da je pitanje Bosne i Hercegovine ključno pitanje od čijeg rješavanja zavise i stabilizacija prilika u regiji i tempointegracije regije u EU, javlja Beta.

Političari su se danas sastali na konferenciji "Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Europe" u Budvi.

Kučan je na konferenciji ocijenio da se Bruxelles mora "puno više angažirati oko Bosne" koju za razliku od drugih zemalja regije "treba mnogo više osposobiti" za prijem u EU.

"Bruxelles nema pravo govoriti 'mir je dovoljan'. Daleko od toga. Bruxelles se treba angažirati puno više, jer BiH treba osposobiti puno više od ostalih u regiji da bi bila partner za prijem u EU i to je razlikuje od svih ostalih kandidata", poručio je, upozorivši da će BiH, ako se to ne učini, zaostajati.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da rješenje problema u BiH treba tražiti u "inoviranju Daytona ili ustava", istaknuvši da "moraju izgubiti oni koji misle da se entiteti mogu pretvoriti u države".

On je kazao da je Zagreb Hrvatima u BiH poslao "transparentnu poruku" da je njihova država BiH, a glavni grad Sarajevo, i da tu "kreiraju svoju politiku".

"Tu poruku iz Beograda Srbima u Bosni još nismo čuli. Čuli smo poruku o jedinstvu i cjelovitosti BiH, ali u svemu podržavaju Milorada Dodika, a to su dvije različite stvari, jer Dodik ne priznaje BiH", kazao je Mesić.

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da je "međunarodna zajednica posljednjih godina više trenirala strogoću u Bosni nego što je konstruktivno radila na osposobljavanju bosanskih institucija da prezumu odgovornost za svoju budućnost".

Đukanović o Srbiji kao problemu

Tanjug je kasnije navečer objavio kako lider DPS-a Milo Đukanov kao problem u regiji naveo i Srbiju i to zbog Kosova i Metohije. Taj bi problem, smatra on, mogao biti riješen ako bi Srbija shvatila da je "Kosov neovisno".

Ocijenio je i kako za rješavanje problema Srbije i Kosova treba mnogo vremena i da Beogradu i Prištini treba pomoći tako da Beograd shvati da je 'nemoguća revizija granica i da je Kosovo neovisno".

Prema njegovim riječima, Srbija se treba usredotočiti na svoju budućnost, a to je njezina europska perspektiva.

Pročitajte više