DODIJELJENE PLAKETE ŽUPANIJSKE KOMORE KRAPINA

´Vetropack straža´ d.d. Hum na Sutli od velikih trgovačkih društava, ´Omco´ d.d. Hum na Sutli od srednjih, te ´Print centar´ Krapina d.o.o. od malih trgovačkih društava dobitnici su Zlatnih plaketa s likom kune HGK županijske komore Krapina kao najuspješnija trgovačka društva u prethodnoj 2001. godini.

Plakete je na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća te gospodarske komore uručio ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, a u ime nagrađenih zahvalio je direktor Tvornice stakla ´Vetropack straže´ Dragutin Špiljak u čijim je prostorima sjednica i održana.

Predsjednik županijske Gospodarske komore Ivica Cerovečki u prigodnom se govoru nakratko osvrnuo na stanje u gospodarstvu u Županiji te naveo da je u proteklih devet mjeseci opseg proizvodnje manji za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju zabilježen je i negativni devizni saldo u iznosu do 16,1 milijuna američkih dolara. Iako je u zadnjih nekoliko mjeseci nezaposlenost smanjena, još uvijek broj nezaposlenih premašuje osam tisuća. Drugim riječima, nezaposlenost je još uvijek velik problem u gospodarstvu Županije, istaknuo je Cerovečki.

Nazočni gospodarstvenici u razgovoru s ministrom upozorili su na nužnost promjene ekonomske politike kako bi naši proizvodi mogli biti konkurentniji na inozemnom tržištu. Ponajprije, kazali su, tu misle na visoku cijenu energenata, primjerice električne energije - što im poskupljuje proizvodnju.

´Mi smo u fazi uvođenja novog tarifnog sustava i odluka Vlade je da se za poduzetnike ne povećavaju troškovi. U slučaju pak da se povećavaju po novom tarifnom sustavu, to se ne smije učiniti u sljedećih šest mjeseci. U okviru tog roka, naime, HEP i veliki potrošači trebaju sklopiti ugovor o isporuci električne energije´, rekao je ministar Jurčić. Na upite bi li se ti ugovori mogli sklopiti na dulji rok, rekao je kako će Hrvatska već iduće godine imati djelomično liberalizirano tržište, pa ako energija iz Hrvatske bude skuplja nego ona u Austriji, onda će se energija u Austriji moći i kupovati.

Pročitajte više