"Domino efekt" se širi Europom: Nakon krahirale Grčke, kreditni rejting pao i Španjolskoj

BONITETNA agencija Standard & Poor's, nakon što je jučer spustila kreditni rejting Grčke na najnižu moguću mjeru, danas je spustila rejting i Španjolskoj.

Spuštanje grčkog kreditnog rejtinga na najniži status dovelo je do pada burza diljem svijeta. Pad Španjolske mogao bi biti još veći problem, jer je njezino gospodarstvo jedno od najvećih u EU. S&P je spustio kreditni rejting Španjolske nakon što se njemačka kancelarka Angela Merkel sastala s direktorom Međunarodnog monetarnog fonda kako bi dogovorili mjere za pomoć Grčkoj.

> Grci za sobom na dno povukli Portugal, hoće li i ostatak Europe?

Merkel je nakon sastanka izjavila da će Njemačka učiniti sve što je u njezinoj moći da izvuče Grčku iz financijske krize, ali je i dodala kako Grci moraju obaviti svoj dio. "Jasno je da je teško ono što mora napraviti Grčka, ali mislim kako su oni predani da to naprave", kazao je čelnik MMF-a Dominique Strass-Kahn.

Merkel i Strass-Kahn su izjavili kako je stabilnost eura kritična. "Moramo ići brzo zato što je situacija ozbiljna za Grčku i cijelu eurozonu", kazao je Strass-Kahn i dodao kako ne očekuje brzo rješenje problema. Kazao je kako Grčkoj neće dati novac, već će ga posuditi kako bi ga država vratila kada se oporavi.

Pročitajte više