Drnišani slave blagdan svetog roka i dan grada



Blagdan svog zaštitnika sv. Roka i Dan grada Drnišani su počeli slaviti rano jutros tradicionalnom budnicom limene glazbe gradskim ulicama, a zatim je Gradsko vijeće održalo svečanu sjednicu kojoj su nazočili brojni gosti, među njima i šibensko-kninski župan Duje Stančić i dožupan Josip Odak, predstavnici susjednih gradova i općina te policije i HV-a. L

Gradonačelnik Ante Dželalija je, ocijenivši gospodarsko stanje u gradu relativno dobrim, podsjetio da je većina poduzeća obnovljena, da uspješno posluju i u proizvodnji zapošljavaju oko 450 radnika. U stečajnom postupku nedavno su kupljeni "Drništrans", "Drniškonfekcija", Trgopromet i "Roški Slap", pa se očekuju nova ulaganja i radna mjesta, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako je još jedino nepoznata sudbina negdašnje svinjogojske farme i pršutane. U gradu je danas 209 obrtnika koji zapošljavaju 320 radnika, a razvoju malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, osim drniške industrijske zone, pridonijet će i nove tri poslovne zone u Radoniću, na Miljevcima i dijelu vojarne "Njivice" u Trbounju, za koje postoji zanimanje ulagača i za koje je pokrenut postupak osnivanja. Posebice je spomenut osječki IPK koji je zainteresiran za gradnju pršutane na Miljevcima, kapaciteta 120 tisuća komada pršuta.

Grad Drniš je među prvima na području od posebne državne skrbi u gospodarskim aktivnostima, kazao je Dželalija, dodavši kako je osnovni cilj povećati broj zaposlenih kojih je sada oko 2200 .

Drnišani sv. Roka kao svog zaštitnika štuju od 1734. kad su sagradili kapelicu u spomen na sveca koji je grad obranio od kuge što je harala od 1731. do 1732.

Središnje misno slavlje s tradicionalnlom procesijom danas je u Drnišu predvodio šibenski biskup msgr. Ante Ivas. U propovijedi je upozorio na probleme i pošasti današnjice, posebice na poklonstvo materijalnim probitcima. Pozvao je vjernike da odaberu život u poniznosti i krjeposti, slijedeći Božje zapovijedi u njegovanju trajnih životnih vrijednosti.

Dvodnevna drniška fešta završava večeras na središnjem gradskom Trgu Poljani.

(Hina) xavuk ysšh

Pročitajte više