Drnovšek: Dio kopnene granice je sporan

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da je sedam zadnjih kilometara kopnene granice između Slovenije i Hrvatske u Istri sporno i da Slovenija ne može pristati na bitne izmjene nacrta sporazuma o granici koji je bio parafiran 2001. godine, a poznat je kao "parafirani sporazum" Drnovšek-Račan.

Drnovšek se u srijedu u razgovoru za slovenski radio osvrnuo na izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o granici, rekavši da Mesićeva tvrdnja da je kopnena granica određena na osnovi zaključaka Badinterove komisije "nema veze sa stvarnošću".

Badinterova komisija samo je nekadašnje republičke granice priznala kao državne, a s obzirom na to da je nad nekim područjima postojao "miješani suverenitet" granicu u cijelosti trebaju odrediti i potvrditi dvije države, rekao je Drnovšek.

Drnovšek je "parafirani sporazum" nazvao dobro uravnoteženim kompromisnim rješenjem i dodao da još ne isključuje mogućnost da u Hrvatskoj bude prihvaćen.

Drnovšek je rekao da "teoretski" ne isključuje mogućnost da dođe do novih pregovora o granici s Hrvatskom ili do arbitraže, ali da bi rezultat bio vrlo sličan njegovu sporazumu s nekadašnjim hrvatskim premijerom Račanom. Slovenija, dodao je, ne bi mogla pristati na bitno drukčija rješenja, moguće bi bile samo "manje korekcije".

Odluku o tome hoće li pristati na prijedlog o međunarodnoj arbitraži u Sloveniji bi trebalo donijeti nakon parlamentarnih izbora, no arbitraža bi zahtijevala vrijeme i novac, a u osnovi bi se arbitriralo o sporazumu Drnovšek-Račan, rekao je slovenski predsjednik.

U slučaju da se pitanje hrvatsko-slovenske granice dade na međunarodnu arbitražu, predmet arbitraže bila bi i morska i kopnena granica, ustvrdio je Drnovšek.


Pročitajte više