DSV odobrio vođenje kaznenog postupka protiv suca Včelika

Državno sudbeno vijeće (DSV) odobrilo je danas vođenje kaznenog postupka protiv suca Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu Marijo Včelik kojeg se kao bivšeg ravnatelja požeške kaznionice tereti za nesvjestan rad u službi.

Predsjednik DSV-a Stanko Hautz rekao je da DSV u travnju, prilikom imenovanja Včelika sucem Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu, nije imao saznanja da se protiv njega vodi kazneni postupak jer je iz požeške kaznionice dozvolio izlazak iz zatvora bez nadzora osuđenom ubojici Srđanu Mlađanu koji je nakon toga, lani u veljači, u bijegu ubio zagrebačkog policajca i držao taoce.

Hautz je kazao da je DSV znao samo da je Včelik zbog toga smijenjen s dužnosti ravnatelja kaznionice ali i oslobođen odgovornosti u stegovnom postupku.

Skidanje imuniteta Včeliku zatražilo je Državno odvjetništvo nakon što je Općinskom sudu u Bjelovaru podnijelo optužni prijedlog protiv njega i još dvoje službenika kaznionice zbog nesavjesnog rada u službi. Njih se tereti da su odobrili Mlađanu pogodnost izlaska iz zatvora bez nadzora, suprotno nalazima psihijatra i stajalištu Uprave za zatvorski sustav i policije da je opasan po okolinu.

Većinom glasova DSV je skinuo sudački imunitet Včeliku, osobito zato jer se sumnjiči za kazneno djelo koje je navodno počinio dok nije bio sudac.

Pročitajte više