dubrovnik DOMAĆIN EUROPSKOG NATJECANJA mladih glazbenika 2004. godine

Dubrovnik će biti domaćin Europskog natjecanja učenika i studenata glazbenih škola i akademija početkom listopada 2004. godine, odlučilo je danas u Zagrebu Predsjedništvo Europske udruge glazbenih natjecanja mladih (EMCY) na sastanku s vodstvom Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

EMCY je sastavni dio Europskih udruga glazbenih škola (EMU) u čijem je članstvu 25 europskih zemalja, među kojima i Hrvatska.

Prvi je put to ugledno europsko glazbeno natjecanje mladih dodijeljeno državi koja još nije članica Europske unije, ističu u Hrvatskome društvu glazbenih i plesnih pedagoga.

Navode da će se u Dubrovniku 2004., u njihovoj i u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa, natjecati učenici i studenti glazbe iz Europe, pobjednici državnih natjecanja, u dvjema disciplinama: gitara-solo i puhači komorni sastavi.

Za svaku disciplinu natjecanje će se održati u dvjema kategorijama - juniorskoj (do 18 godina) i seniorskoj (do 26 godina).

Predsjedništvo EMCY-ja prihvatilo je i prijedlog Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga da se na natjecanju u Dubrovniku izvode skladbe hrvatskih skladatelja.

U Dubrovniku 2004. očekuje se oko 300 natjecatelja, a uz profesore i stručnjake, budući da će se organizirati i seminiri, bit će oko tisuću sudionika. Natjecanje će trajati od tri do pet dana, a Predsjedništvo EMCY-ja predložilo je da se uoči natjecanja održi koncert mladih europskih glazbenika koji na njemu neće sudjelovati.

Za domaćina Europskog natjecanja mladih glazbenika 2003. predložen je španjolski grad Altea.

Predsjedništvo EMCY-ja bilo je na 40. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe - komornih sastava, koje se od 4. do 7. prosinca održavalo u Zagrebu.

Na današnjem su sastanku pohvalili to natjecanje te istaknuli da komorna glazba u Hrvatskoj uvelike napreduje. Također su objavili da su dodijelili posebnu nagradu - 16 dana besplatnog seminara u Bonnu i cjelovečernji samostalni koncert - glasovirskom kvartetu iz Zagrebačka glazbene škole Pavla Markovca.

Pročitajte više