Egipatska voditeljica dobila tri godine zatvora jer je pričala o vanbračnom seksu

Screenshot: Facebook

EGIPATSKA voditeljica Doaa Salah osuđena je na tri godine zatvora zbog nevjerojatne optužbe za narušavanje javnog morala i pristojnosti.

Salah je, naime, u epizodi svoje emisije “Maa Dody” (S Dody) na temu “Samohrana majka” pitala svoje gledatelje jesu li razmišljali o seksu prije braka i sugerirala da bi žena mogla ući u brak samo da bi dobila dijete i potom se razvesti. 
 
Osuđena zbog ideja koje "prijete samom tkivu egipatskog života"
 
Sud u Kairu u presudi je naveo da ideje koje je iznijela u svojoj emisiji “prijete samom tkivu egipatskog života", odnosno "jedinstvu egipatske obitelji", prenose egipatski mediji. Seks prije braka smatra se tabuom u ovoj duboko tradicionalnoj, većinski muslimanskoj zemlji. 
 
Salah je u svojoj emisiji, koju je vodila s lažnim “trudničkim trbuhom”, sugerirala da bi žena mogla platiti mužu za kratkotrajan brak sa svrhom dobivanja djece unutar braka, a usporedila je i situaciju u zapadnim zemljama , gdje je umjetna oplodnja pomoću donacije sperme dozvoljena, s njenom zabranom u Egiptu.
 
Sindikat medija najavio žalbu za svoju članicu
 
Voditeljicu je prvo njena televizijska kuća suspendirala na tri mjeseca zbog emisije koja je izazvala bijes konzervativnih krugova, a potom je protiv nje podignuta i optužnica. 
 
“Nisam namjeravala poticati ljude na nemoralna djela u svojoj emisiji ‘Samohrana majka’”, rekla je voditeljica sudu u svoju obranu. Objasnila je da je vodila emisiju poput igrane serije te da je samo izrazila svoj stav. 
 
Salah mora platiti i kaznu od 10.000 egipatskih funti (430 britanskih funti).Na presudu ima pravo žalbe prije nego postane pravomoćna. Sindikat medijskih profesionalaca priopćio je da će razmotriti žalbu na presudu svojoj članici. 

Pročitajte više