ELBARADEI POZVAO IZRAEL DA UNIŠTI SVOJE NUKLEARNO ORUŽJE

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei izjavio je u srijedu kako želi da Izrael uništi svoj nuklearni arsenal, ocijenivši da bi cijeli Bliski istok profitirao kada bi se to područje očistilo od nuklearnog oružja.

Izrael nije potpisao Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i nikada nije službeno potvrdio da posjeduje atomsku bombu.

No, stručnjaci procjenjuju da ih ima 100 do 200.

Upitan za komentar prošlotjednog susreta s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalom, ElBaradei je rekao kako je zatražio od Izraela da potpiše NPT, međunarodni sporazum kojemu je cilj spriječiti širenje nuklearnog oružja u svijetu.

"Razgovarali smo o primjeni sigurnosnih standarda u nuklearne aktivnosti na Bliskom istoku, uključujući i Izrael, te o mogućnostima uspostave zone bez nuklearnog oružja u toj regiji", izjavio je ElBaradei.

"Po mom mišljenju, sve bi zemlje na Bliskom istoku, uključujući i Izrael, profitirale od uspostave takve zone, što bi bio korak prema trajnom miru na tom području", naglasio je ElBaradei.

(Hina) bcav rt

Pročitajte više