Epidemije: Afrika bolesna zbog loše infrastrukture i rata

Afrika, poprište stalnih sukoba u kojima često stradava sanitarna infrastruktura, već se nekoliko mjeseci bori s naletima epidemija, od Angole gdje hara strašna marburška groznica do Senegala gdje je ponovno izbila kolera.

Marburška hemoragijska groznica koja se pojavila u angolskoj pokrajini Uige (na sjeveru zemlje) u listopadu prošle godine odnijela je 210 života, dok u zemlji gotovo trideset godina traje građanski rat.

Udruga Liječnika bez granica objavila je da je bolnica u Uigeu, gradu s 200.000 stanovnika, u kojemu su vodovod i struja prava rijetkost, "glavni izvor zaraze" iz kojega je osoblje prenijelo virus bolesnicima.

Širenju virusa pogodovalo je kašnjenje u otkrivanju bolesti koja se prenosi tjelesnim tekućinama, nedovoljna upućenost zdravstvenog osoblja i uništena sanitarna infrastruktura.

Za razliku od marburške groznice za koju nema lijeka, bolesti poput kolere i malarije su poznate i njihovo je širenje lako zaustaviti ako se otkriju na vrijeme.

Ipak, u Senegalu gdje "već deset godina nije bilo epidemije kolere", kako navodi ministarstvo zdravstva, bolest je "sredinom ožujka ponovno dosegnula vrhunac" i zaraženo je više od šest tisuća ljudi, od kojih je 81 osoba umrla.

Kolera, koju prenosi bakterija što živi u vodi i u hrani, još je endemijska bolest u nekim afričkim područjima gdje se javlja svake godine, napose u Kamerunu, gdje je od početka 2004. zaraženo više od 6.000 ljudi, a 70 ih je umrlo, prema službenim statistikama.

U Ekvatorskoj Gvineji od kolere je od početka veljače umrla 31 osoba, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dok opća bolnica u Malabu navodi da je riječ o dvjesto mrtvih.

U ožujku je kolera pogodila i Demokratsku Republiku Kongo, gdje je u izbjegličkim logorima u Ituriji (na sjeveroistoku zemlje) zabilježeno osamsto zaraženih, od čega je 23 umrlo.

Političko-vojna kriza u Obali Slonovače koja je inače među zapadnoafričkim zemljama koje su najteže pogođene virusom aidsa, mogla bi prouzročiti naglo širenje virusa u području koje su zauzeli pobunjenici i gdje je zatvoreno nekoliko zdravstvenih ustanova za otkrivanje te bolesti.

K tome, u nedavnom izvješću organizacije Africa Fighting Malaria (AFM) upozorava se na širenje malarije u Zimbabveu, gdje je "u 2004. sigurno bilo više od dva milijuna oboljelih, što je pet puta više nego 1992." Takvo je stanje, navodi AFM, izravna posljedica politike predsjednika Roberta Mugabea, napose poljodjelske reforme koju je uveo 2000., zbog koje se smanjila agrarna proizvodnja i ubrzala se gospodarska kriza.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više