KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Epidemiolog Kaić: Da se mene pita, svadbe bih zadnje pustio, kao i klubove

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

MATURANTI koji zbog mjera samoizolacije neće moći pristupiti pisanju državne mature u redovitom ljetnom roku maturu će moći pisati na jesen te se temeljem postignutih rezultata redovito upisati na fakultete, rekla je danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je tu odluku gostujući u Dnevniku Nove TV.

"Prva je varijanta bila da neće biti dozvoljeno pisanje u samoizolaciji pa se mislilo kako će to biti veliki problem. Pripremili smo upute po kojima bi mogli izaći na pisanje mature jer je sve to moguće organizirati", rekao je Kaić.

"Može se organizirati da oni sami u učionici polažu, moraju nositi masku, ulaze u školu na poseban ulaz, ukoliko on postoji, ili prije ili poslije ostalih učenika kako ne bi bilo miješanja, no bilo je to puno pravila. Trebalo je to iskoordinirati s MUP-om pa se zaključilo kako je nemoguće organizirati", objasnio je Kaić.

Za razmak o kojem je prvo govoreno da mora iznositi dva metra pa se to promijenilo u metar i pol kaže da je dva metra ipak sigurnija udaljenost.

"Ali kad smo počeli pisati u okviru ublažavanja mjera preporuke za obrte koji imaju malu kvadraturu i neizvedivo je držati razmak od dva metra, onda smo se priklonili mogućnosti od metar i pol da bude dovoljno sigurno. To je sigurna udaljenost", dodao je.

Komentirao je i držanje distance u moru.

"Udaljenost u moru i na cesti, tako je svejedno. Ako su ljudi dovoljno blizu, oni dijele svoje kapljice iz dišnog sustava", kazao je Kaić.

Za svadbe kaže kako povećanje broja sudionika na svadbenim svečanostima ovisi o dinamici daljnjeg popuštanja mjera.

"Treba vidjeti kakav će učinak imati dosadašnja popuštanja mjera na epidemiološku situaciju. Ako ga ne bude, onda će Stožer povećati broj sudionika na javnim okupljanjima. Svadbe su, da se mene pita, jedna od stvari koje bih među zadnjima pustio, kao i klubove", objasnio je Kaić.

Što će biti s drugim i trećim valom popuštanja mjera, to ćemo tek vidjeti, zaključio je epidemiolog.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više