Etiopiji vraćen obelisk koji su opljačkali talijanski vojnici za vrijeme fašizma

Obelisk iz Aksuma, jedan od najpoznatijih etiopskih spomenika, vraćen je kući 68 godina nakon što ga je talijanska vojska odvukla kao plijen u Rim za vrijeme invazije na Etiopiju.

Nadgrobni kamen star 1.700 godina, visok 24,6 metara i težak 160 tona, simbol identiteta Etiopljana, isječen je na tri dijela kako bi se mogao transportirati, a posljednji segment je iz Rima prebačen u ponedjeljak u Aksum na sjeveru Etiopije, javili su Ujedinjeni narodi.

Obelisk je uzet 1937. po naređenju fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Monolit potječe iz trećeg stoljeća i prethodi dolasku kršćanstva u Etiopiju.

Aksum je bio glavni grad moćnog predkršćanskog Aksumskog kraljevstva uspostavljenog između 200 i 100 godine prije Krista, koje se protezalo i na dijelove Arabijskog poluotoka.

Obelisci su dio opipljivih ostataka prošle slave Aksuma, koji je UN proglasio dijelom svjetskog kulturnog nasljeđa.

Legendarna kraljica Šiba vladala je na tom području osam ili devet stoljeća ranije, a prema Starom zavjetu ona je 980. prije Krista putovala na dvor kralja Solomona sa 700 deva natovarenih zlatom, slonovačom i drugim poklonima. Ostaci njezine palače i bazena za kupanje još se mogu naći u Aksumu.

Na zahtjev talijanske i etiopske vlade UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) napravila je plan za ponovno postavljanje spomenika u Aksumu.

Tijekom pregleda mjesta arheolozi su ispod parkirališta otkrili tragove kraljevske nekropole koju je koristilo nekoliko dinastija prije kršćanske ere.

(Hina) xsl yrub

Pročitajte više