EU ĆE RAZMOTRITI DODJELU UGOVORA ZA OBNOVU IRAKA

Europska komisija će razmotriti dodjelu ugovora za obnovu Iraku kako bi vidjela jesu li usklađeni s obvezama što su ih Sjedinjene Države preuzele pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), izjavila je u srijedu Europska komisija u priopćenju.

Ta je odluka donešena nakon što je Pentagon na svome internet-siteu objavio memorandum prema kojem su SAD isključile ponude za obnovu Iraka koje dolaze od francuskih, njemačkih, ruskih i kanadskih poduzeća ali i poduezća iz drugih zemalja koje su se odbile priključiti vojnoj koaliciji pod vodstvom Amerikanaca.

"Europska komisija će razmotriti 26 ugovora kako bi vidjela jesu li ta ograničenja dodjele javnih radova sukladna obvezama Sjedinjenih Država pred Svjetskom trgovinskom organizacijom", rekla je Arancha Gonzales, glasnogovornica europskog povjerenika za trgovinu.

SAD i EU potpisale su sporazum WTO-a o javnim radovima prema kojem vlade ne bi trebale raditi diskriminaciju između domaćih i stranih ponuđača tijekom dodjele javnih radova.

Američka vlada je upozorila ranije da zemlje koje se nisu pridružile američkoj koaliciji u Iraku neće moći odlučivati o obnovi zemlje, ali nije dala do znanja da će tvrtke iz tih zemalja biti isključene iz natjecanja za udio u svoti od 18,6 milijardi dolara koju su SAD odobrile prošlog mjeseca za tu svrhu. Ta svota je predviđena za 26 unosnih ugovora za obnovu elektroenergetskih postrojenja, proizvodnje nafte, vodoopskrbu i opremanje iračke vojske.

(Hina) tm rt

Pročitajte više