EU Hrvatskoj postavila još jedan uvjet?

SKLAPANJE novog stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom navodno je novi uvjet koji Hrvatska treba ispuniti za početak pregovora s Unijom.

U utorak, 26. travnja, Posebna komisija Europske unije trbala bi ocijeniti suradnju Hrvatske sa sudom u Den Haagu, čija bi pozitiva ocjena trebala otvoriti vrata početku pregovora.

O novom uvjetu koji je postavljen Hrvatskoj javio je danas slovenski radio, a prenosi Radio 101.

Premijer Ivo Sanader odbacio je mogućnost da je postavljen novi ultimatum. Tvrdi da Hrvatska može produžiti postojeći aranžman, ući u novi ili prekinuti dugogodišnju ljubav s MMF-om.

Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević ne vjeruje u mogućnost postavljanja takvog uvjeta. Prema njegovim saznanjima, do sada niti jednoj zemlji kandidatu nije postavljen takav uvjet eksplicitnog potpisivanja aranžmana i započinjanja pregovora.

Ukoliko je to zaista slučaj, Lovrinčević kaže da bi se Hrvatska trebala zahvaliti ljudima iz MMF-a na onome što su učinili za nju i tražiti raskid tog aranžmana. Upozorava da bi se radilo o zadiranju u elementarni suverenitet svake države te da je takvo nešto izvan granica normalnog.

Lovrinčević upće ne vidi zašto bi Unija Hrvatskoj postavljala takav uvjet, jer naša zemlja ne može uopće utjecati na kretanja u Europskoj uniji, te je apsolutno beznačajna za tržište Europske unije. Isto tako, podsjeća da neke od zemalja koje su već pristupile Uniji imaju puno većih problema s javnim financijama od Hrvatske.

Neizvjesnost oko početka pregovora odrazila se i  na poslovanje obje domaće burze. Glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum za Radio 101 je kazao da sve ukazuje da na tržištu vlada zatišje i da su investitori oprezni. Kardum objašnjava da se čekaju političke posljedice izvještaja Posebne komisije Europske unije, te eventualne odluke o otpočinjanju pregovora.

Pročitajte više