Europski parlament prijeti Americi: Ukinite vize Hrvatima

Foto: Getty

DANAS je u Bruxellesu Europski parlament izglasao rezoluciju u kojoj traži da se državljanima SAD-a ponovo uvedu vize za ulazak u Europsku uniju, sve dok Amerika ne ukine vizni režim svim državljanima članica EU, među kojima je i Hrvatska.

Naime, državljani Hrvatske, Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske i dalje trebaju vizu kako bi putovali u Sjedinjene Države, dok Amerikanci ne trebaju vize za putovanja u bilo koju zemlju Europske unije. Zbog toga je danas Europski parlament pozvao da se Amerikancima koji putuju u Europu ponovo uvedu vize, sve dok svim građanima Europske unije ne bude omogućen ulazak u SAD bez vize.

"Građani Hrvatske moraju imati ista prava kad putuju u SAD kao i ostali europski građani"


Tekst rezolucije koji je pripremio Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta usvojen je većinom glasova, a za njega je glasao i hrvatski zastupnik u europarlamentu Tonino Picula, koji već godinama radi na ukidanju viza za hrvatske građane koji putu u SAD.

"Podsjećam da je 12. travnja istekao dvogodišnji zakonodavni rok za primjenu viznog reciprociteta. Unatoč tome i dalje imamo situaciju  da američki građani slobodno putuju Europskom unijom, a naši građani baš kao i građani Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati uvjete i plaćati aplikaciju za vizu čime su nepravedno diskriminirani u odnosu na sve druge zemlje članice. Drago mi je da Europski Parlament nastavlja vršiti pritisak na Komisiju da izvrši svoje obveze sve dok se ne ispoštuje potpuni vizni reciprocitet između Europske unije i SAD-a. Građani Hrvatske moraju imati ista prava kada putuju u SAD kao i ostali europski građani.", rekao je Picula.

Pročitajte više