Filmske nagrade u Torontu odnijeli "Zatoichi" i "Barbarske invazije"

FILM o mitskom slijepom samuraju japanskog redatelja Takeshija Kitana "Zatoichi" i "Barbarske invazije" Denysa Arcanda odnijeli su glavne nagrade na završetku 28. međunarodnog filmskog festivala u Torontu.

Temeljen na jednom od najpopularnijih likova u japanskom filmu, "Zatoichi" je osvojio nagradu publike, nakon glasovanja redovitih gledatelja festivala koji je održan od 4. do 13. rujna.

Ta je nagrada često dobar pokazatelj nominacija za Oscara, a među brojnim pobjednicima koji su poslije osvojili i zlatni kipić ističu se "Vrtlog života", "Tigar i zmaj", "Život je lijep", "Sjaj" i "Vatrene kočije".

Kitano je početkom mjeseca za isti film osvojio i Srebrnog lava na ovogodišnjoj 60. Mostri, filmskom festivalu u Veneciji.

Nagradom za najbolji kanadski film, niskobudžetni "Barbarske invazije" svojem je autoru Denysu Arcandu također nastavio niz uspjeha, budući da je u svibnju na festivalu u Cannesu osvojio nagradu za najbolji scenarij.

"Barbarske invazije" govore o bivšem profesoru uz čiju se samrtnu postelju okupljaju njegova žena i sin, bivše ljubavnice i stari prijatelji.

Nakon što su se na festivalu ukazale zvijezde poput Nicolasa Cagea, Nicole Kidman, Denzela Washingtona i Meg Ryan, svečanost dodjele nagrada označila je kraj prve velike manifestacije za kojom je vapio najveći kanadski grad, u kojem su turizam i gospodarstvo u cjelini pretrpjeli katastrofalne gubitke zbog izbijanja zaraze SARS-a u kojoj su od ožujka do svibnja umrle 44 osobe.

Pročitajte više