Fischler: Ne namjeravamo preplaviti hrvatsko tržiše

POVJERENIK Europske komisije za poljoprivredu i ribarstsvo Franz Fischler izjavio je u Bruxellesu da u Europskoj uniji razumiju poteškoće hrvatskih proizvođača sira do kojih je došlo zbog golemog povećanja uvoza subvencioniranog sira iz EU.

´Nemamo namjeru preplaviti hrvatsko tržište, nego uspostaviti trgovačku suradnju na obostranu korist i zadovoljstvo´, izjavio je Fischler nakon razgovora s hrvatskim ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem.

Glavne teme razgovora trećeg službenog susreta Fischlera i Pankretića bile su pitanje sira, šećera te ribarstvo.

Nakon potpisivanja Privremenog sporazuma s Europskom unijom, koji omogućuje provedbu trgovinskih odredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dok on ne stupi na snagu, došlo je do enormnog povećanja uvoza sira iz Europske unije, što je ozbiljno ugrozilo domaće proizvođače, a zalihe su porasle za 40 posto.

Hrvatska je 2000. uvezla 4250 tona sira iz EU-a, 2001. 7130 tona, a prošle godine čak 9750 tona. Od uvezene količine sira 79 posto otpada na Goudu.

Europski proizvođači imaju niske cijene zahvaljujući subvencijama za izvoz sira na tržišta pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja - Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija. Za 100 tona izvezenog sira proizvođač dobije poticaj u iznosu 974 eura.

Pankretić će rekao da je Fischler podržao prijedlog da se, kada je u pitanju izvoz Goude u Hrvatsku, ukinu subvencije proizvođačima. Međutim, dogovoreno je da se problemi neće rješavati pojedinačno, nego u paketu. Hrvatski ministar je najavio da će se uskoro sastati eksperti dviju strana koji će napraviti prijedloge za rješavanje problema u trgovačkim odnosima.

Povjerenik Fischler je izrazio zadovoljstvo inspekcijom u hrvatskim šećeranama.

Zbog golemog povećanja izvoza šećera iz Hrvatske u Europsku uniju, u Bruxellesu su prošle godine optužili hrvatske proizvođače da reeksportiraju europski šećer. Nakon toga uveden je nadzor u hrvatskim šećeranama, ali te optužbe nikada nisu dokazane. Unatoč tome, neke zemlje EU-a uvele su depozite za uvoz šećera iz Hrvatske. Ministar Pankretić je najavio mogućnost da će ti depoziti - 10.000 eura po kamionu - uskoro biti ukinuti.

Pročitajte više