Florence Hartmann proglašena krivom za nepoštivanje Haškog suda

FRANCUSKA novinarka i bivša glasnogovornica Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), Florence Hartmann, proglašena je krivom za nepoštivanje Haškog suda zbog otkrivanja tajnih informacija i kršenja sudskih odredbi.

Mora platiti 7.000 eura odštete, u dvije rate od po 3.500 eura, od čega jednu do 14. listopada, a drugu do 14. studenog ove godine.

> Hartmann uoči izricanja presude za nepoštivanje haškog suda: Ovo je pitanje slobode izražavanja

Sud je odbacio argumentaciju kako su iste dvije tajne odluke žalbenog vijeća Haškog suda, o kojima je Hartmann pisala u svojoj knjizi "Mir i kazna" te u svom jednom autorskom tekstu, već bile poznate javnosti.

Napomenuto je kako "odluka suda ostaje tajna sve dok eksplicitno nije odlučeno drugačije", a Hartmann je, smatra sud, toga bila svjesna jer je šest godina provela radeći kao glasnogovornica Haškog tužiteljstva, od 2000. do 2006. godine.

Prilikom izricanja kazne uzeto u obzir da knjiga nije postigla komercijalni uspjeh

ICTY je izvijestio kako je prilikom izricanja kazne Hartmann uzeto u obzir da je dio informacija uistinu već bio poznat javnosti te da njena knjiga nije postigla komercijalni uspjeh.

Podsjetimo, Hartmann je tijekom 2007. i 2008. godine objavila dvije tajne odluke sa suđenja Slobodanu Miloševiću. Maksimalna kazna koja je prijetila Hartmann je bila 100.000 eura odštete i sedam godina zatvora.

Pročitajte više