FOCUS: OSUMNJIČENI ZA MADRIDSKE NAPADE ŽIVIO JE U NJEMAČKOJ

Osumnjičeni za madridske napade Rabei Osman al Sayed Ahmed živio je u Njemačkoj dvije godine gdje je propovijedao islamski radikalizam i dobivao socijalnu pomoć kao politički izbjeglica, piše njemački magazin Focus.

U izvješću najnovijeg broja Focusa, koji će izaći u ponedjeljak, prenose se riječi njemačkih istražitelja koji su izjavili da je on ilegalno ušao u Njemačku u travnju 1999. te da je nakratko zadržan u pritvoru nedaleko od Saarbrueckena dok su dužnosnici pokušavali utvrditi njegov identitet.

Smješten je u centar za političke azilante u Saarlandu u rujnu 2000. gdje je držao svoje radikalne propovijedi tijekom molitvi petkom u džamiji tog centra, rekli su istražitelji.

Istražitelji su izgubili njegov trag sve do nakon napada na SAD 11. rujna 2001. kada su ponovno pokrenuli istrage osumnjičenih za terorizam u cijeloj zemlji, uključujući Ahmeda.

Međutim, ubrzo su saznali da je nestao iz centra za azilante u kolovozu 2001., piše Focus. Španjolske su vlasti zatražile podatke o Ahmedu od svojih njemačkih kolega početkom 2003. i dobili su popise njegovih telefonskih poziva.

Njemački su dužnosnici istaknuli da niti u jednom trenutku nisu imali dovoljno osnova da zatvore Ahmeda pod sumnjom za terorizam.

(Hina) xkga ysb

Pročitajte više