Fotografije iračkih zatvorenika naštetile američkom ugledu

FOTOGRAFIJE zlostavljanih iračkih zatvorenika izazvale su u petak osude međunarodne zajednice, navodeći na zaključak da su, kako upozoravaju neki komentatori, američki napori da osvoje srca i duše Iračana definitivno propali.

Američka televizijska postaja CBS objavila je u srijedu u emisiji "60 Minutes II" fotografije snimljene u zatvoru Abu Ghraib krajem prošle godine na kojima su prikazani američki vojnici kako zlostavljaju iračke zatvorenike u tom nekada ozloglašenom Sadamovom mučilištu.

Američki vojnici na fotografijama se smiju ili poziraju s palcima uzdignutim u zrak dok su goli irački zatvorenici nagomilani u piramide ili postavljeni jedni pored drugih kao da vode ljubav. Fotografije je prenio svjetski tisak.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) izrazio je u petak zabrinutost zbog tog slučaja.

"Mučenje bilo koga zabranjeno je u svim okolnostima i u cijelom svijetu. Ponižavanje je oblik mučenja", rekla je glasnogovornica ICRC-a Antonella Notari.

Pozivajući na neovisnu istragu, Amnesty International (AI) ocijenio je pak da u Iraku postoji "prava kriza vodstva s dvostrukim standardima i dvostrukim riječima u pogledu ljudskih prava".

Fotografije je osudila i Velika Britanija, najveća američka saveznica u Iraku, a kritika ih ne štedi ni talijanski tisak.

"Mučenje u Iraku: Američki užasi razotkriveni na TV", upozorava u naslovu ljevičarski talijanski list LUnita, dok dnevnik Repubblica tvrdi da su fotografije "neoboriv" dokaz "klasičnog mučenja".

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više