Francuska korak ispred svih: Zakon protiv verbalnog nasilja u obitelji

FRANCUSKOM zakonodavstvu predložen je amandman jedne parlamentarne zastupnice prema kojem će i verbalno nasilje u braku biti kažnjivo. Protivnici zakona naglašavaju da će taj oblik nasilja biti jako teško dokazati, a francuski mediji amandman već danima ismijavaju.

Prema amandmanu zastupnice Martine Billard, sankcije su predviđene  za bilo koju vrstu uvrede, opasku na račun izgleda partnera, lažne optužbe za nevjeru i prijetnje fizičkim nasiljem. "Imate situacije u kojima muškarac neprestano ponižava svoju suprugu, uništavajući je iz dana u dan. Nerijetko se to događa i pred vlastitom djecom. Ovaj zakon tim će ženama omogućiti podizanje tužbe i spašavanje svog života.", objasnila je Billard.

Prema zakonu, na sudu bi mogli završiti oni koju učestalo vrše nasilje i imaju dokazivu namjeru vrijeđanja dostojanstva žrtve.

Nakon što je nedavno objavljen podatak za u Francuskoj svakoga drugoga dana od nasilja u obitelji umire jedna žena, vlada je krenula u borbu protiv nasilja. Francuski premijer Francois Fillon najavio je uvođenje električnih narukvica za praćenje nasilnika i izgradnju sigurnih kuća za žene.

Prijedlog zakona naći će se u francuskom parlamentu već ovog mjeseca, a na snagu bi trebao stupiti za šest mjeseci.

Pročitajte više