FRANCUSKA PRIMILA PORUKU O POMOĆI IRAČKE VLADE

Francuska je primila poruku o pomoći iračke vlade u oslobađanju dvojice francuskih novinara koji su oteti u Iraku, izjavio je u utorak glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Herve Ladsous.

"Primili smo ovaj prijedlog kao što primamo sve poruke od različitih i brojnih čelnika, vjerskih dostojanstvenika i civilnih društava iz Iraka, regije ali i izvana", kazao je glasnogovornik na konferenciji za novinare.

"Danas je i dalje cilj oslobađanje talaca, što je brže moguće i nismo nikada sumnjali da je to cilj koji svi postavljaju pred sebe", dodao je Ladsous.

Šef iračke diplomacije Hoshyar Zebari je u ponedjeljak istaknuo kako je njegova vlada spremna pomoći Francuskoj u oslobađanju dvojice novinara koje kao taoce drži islamistička skupina.

"Iračka vlada želi i spremna je omogućiti francuskoj vladi svu moguću pomoć kako bi se osiguralo oslobađanje talaca i njihov povratak, živih i zdravih, u domovinu", kazao je Zebari u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ammanu.

U ponedjeljak je na internetu u ime "Islamske armije" u Iraku objavljena poruka u kojoj se od francuske vlade zahtijeva da plati otkupninu od 5 milijuna dolara u roku od 48 sati za otete novinare Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota. Nadalje se iznosi zahtjev za primirjem sa šefom Al Qaide Osamom bin Ladenom i prekidom svakog vojnog i komercijalnog angažmana s Irakom, zahtjevi koji su kako se čini također upućeni Francuskoj. Službeni izvori nisu potvrdili vjerodostojnost poruke.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više