Francuska vlada pokušava obnoviti kontakte s teroristima koji je ucjenjuju

FRANCUSKA vlada pokušava u petak obnoviti kontakte s terorističkom skupinom AZF koja traži gotovo pet milijuna dolara da u iduća dva tjedna ne aktivira niz bombi postavljenih, navodno, na željezničkim tračnicama diljem zemlje.

Dosad nepoznata teroristička skupina objavila je da je postavila 10 bombi na željezničkim tračnicama diljem zemlje koje će aktivirati jednu po jednu ne isplati li joj vlada oko 5 milijuna dolara.

Kontakte s vladom prekinula je otkako je njezin zahtjev ovoga tjedna procurio u javnost, unatoč molbi ministarstva unutarnjih poslova da mediji ne otkrivaju pojedinosti slučaja.

Policijski izvori kazali su da je skupina prošloga mjeseca zaprijetila da će početi s napadima ako vlada ne uspije u tajnosti zadržati kontakte koji su počeli u prosincu prošle godine.

"Kontakti će možda biti obnovljeni. Nadam se da hoće, no više ih nemamo", rekao je pomoćnik francuskog ministra unutarnjih poslova Claude Gueant za RTL radio.

Policijski izvori tvrde da je opasnost "sada veća no ikada".

Gotovo 10.000 radnika francuskih državnih željeznica (SNCF) završilo je u četvrtak pretragu 32.000 kilometara tračnica, no nisu pronašli bombe.

Pročitajte više