General Wallace: Rat će biti duži nego što smo mislili

RAZVUČENE linije opskrbe i čvrst irački otpor usporili su američko napredovanje prema Bagdadu i vjerojatno produžili rat, izjavio je u četvrtak zapovjednik petog korpusa američke vojske general bojnik William Wallace.

Wallace je u razgovoru s dopisnikom Washington Posta s iračke bojišnice izjavio da američke snage na terenu nisu očekivale gerilske napade iračkih paravojnih snaga. "Neprijatelj se bori bitno drugačije od naših predviđanja. Sve upućuje da će rat potrajati duže nego što smo planirali", rekao je general.

Američki predsjednik George W. Bush, koji opetovano smanjuje očekivanja javnosti da će invazija na Irak biti brza, izjavio je u četvrtak da će rat trajati "onoliko koliko bude potrebno za svrgavanje Sadama Huseina".

Wallace je izjavio da su 101. zračnodesantna divizija i 3. pješačka divizija (dvije postrojbe iz sastava 5. korpusa) na neodrđeno vrijeme zaustavile svoje napredovanje prema Bagdadu kako bi pričekale novu zalihu hrane, vode, goriva i streljiva.

U komentaru Washington Posta dodaje se da je Wallace bio prisljen poslati dio svojih postrojbi u zaštitu linija opskrbe koje se sada protežu u dužini od 400 kilometara.

Pročitajte više