Građani zabrinuti: Rijeku i okolicu u par dana prodrmalo najmanje deset potresa

Screenshot: www.emsc-csem.org

RIJEKA i okolica posljednjih nekoliko dana bilježe potrese, a građane je i jutros u 6:56 minuta probudio jedan.

Zabrinuti građani javljaju Indexu kako ih je jutrošnji potres probudio te kako su u posljednja tri dana osjetili preko deset slabijih potresa.

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom 12 kilometara sjevero-sjeveroistočno od Rijeke. Magnituda potresa iznosila je 2.6 stupnjeva po Richteru, dok je intenzitet u epicentru bio III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Kako javlja čitateljica Indexa, novi slabiji potres osjetio se prije 15-ak minuta.

Jučer se osjetio potres kod Kraljevice, zabilježen je u 13:16 sati. Magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na području Kraljevice.

Uzroci nisu poznati

Nekoliko slabih potresa dogodilo se i kod Bakra, također jučer, zabilježeni su u 3:55 sati. Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su nekoliko slabih potresa. Najjači od njih dogodio se u 3:55, bio je magnitude 2.0 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II-III stupnja  Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na užem epicentralnom području.


Na sam Božić dogodio se i slab potres kod Krasice, 11 kilometara istočno-jugoistočno od Rijeke kod Kraljevice. Zabilježen je u 19:40 sati, a magnituda potresa iznosila je 2.2. prema Richteru. Intenzitet u epicentru je bio III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Novi podaci slovenskih seizmografa pokzuju da je magnituda potresa u 6:57 bila 2.6 stupnjeva po Richteru te da se rai o najjačem potresu koji je pogodio riječko područje od 25. prosinca do danas.

Seizmolozi već danima šute

"Reći će netko da sad širimo nacionalnu netrpeljivost, ali sramotna je činjenica da nakon niza potresa koji se bilježe iz dana u dan na ovom području seizmolozi šute o tome. Makar da kažu ljudima o čemu se radi, ali ni to. Mi ovdje izigravamo stražate i informiramo ljude, a nismo seizmolozi. Valjda se ne događa u Zagrebu pa nije ni bitno", objavljeno je na Facebook stranici Rijeka-Weather (RIMETEO).

Dežurni seizmolog Senad Subašić za Index je odgovorio trebaju li se građani brinuti.

"Pa znači što se tiče brige, nažalost ne možemo ništa reći da li je ovo sve i hoće li se dogoditi još. Teško je znati uzroke, to je poznata seizmogena zona, gdje su relativno često i slabo umjereni potresi. Objavljuju se oni bitniji potresi koje građani dojave i koji se osjete. Potresi su normalna pojava", rekao nam je Subašić.

Pročitajte više