Gradonačelnica Supetra: Tražim besplatni prijevoz trajektom za vatrogasna društva

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

U TIJEKU je otvoreno javno savjetovanje o prijedlogu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu putem središnjeg državnog portala e-Savjetovanja i mnogi komentari već pristižu.

Iako je postupak javnog savjetovanja skraćen zbog rokova te traje samo do 31. listopada ove godine, gradonačelnica Supetra Ivana Marković iskoristila je priliku kako bi uputila učinkovit prijedlog dodatka Zakonu putem već spomenutog državnog portala.

"Vatrogasna vozila nužno moraju ići na kopno"

Njen prijedlog tiče se vatrogasnih društava na otocima i njihovog položaja naspram kolega s kopna. Vatrogasna vozila koja se nalaze na otoku nužno moraju na kopno, zbog zakonskih ograničenja i propisa, a pri tome nije izrađen nikakav mehanizam.

"Vatrogasna vozila koja se nalaze na otoku trebaju otići na tehničke preglede, ateste, servise, registracije i sl. na kopno, a zbog zakonskih ograničenja i posebnih propisa rečeno im je da se to ne može obaviti na otoku niti vozila mogu dobiti otočku registraciju: npr. darovana vozila od vlade RH kojima se ne može promijeniti registracija. Sve stvara dodatne troškove koji financijski opterećuju vatrogasna društva, koja bi ta sredstva mogla utrošiti drugačije, npr. za nabavu opreme", ističe Ivana Marković, prenosi Dalmacija Danas.

"Tražim besplatan prijevoz na kopno za vatrogasce na otocima"

"Tražim da se vatrogasnim društvima na otocima omogući besplatan prijevoz s otoka na kopno i obrnuto te se tako izjednače sa svojim kolegama na kopnu koji imaju besplatne cestarine, mostarine ili tunelarine tunele. Činjenica je da su otočna društva na otoku dovedena u nepovoljniju kategoriju od svojih kolega na kopnu i to samo jer su stanovnici otoka. Također, vatrogasci kada dođu do kopna i van Hrvatske u okviru EU imaju besplatnu cestarinu, mostarinu i sl. Nadam se da će nadležni imati sluha za vatrogasce koji često riskiraju vlastite živote da bi obranili imovinu i ljudske živote. Pokriće takvih troškova puno bi značilo otočkim vatrogascima", piše gradonačelnica.

Trenutno važećim Zakonom o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu uređuje se sustav javnog linijskog pomorskog prijevoza kojim se osigurava redovita pomorska povezanost naseljenih otoka s kopnom i naseljenih otoka međusobno.

Zakon je od svoga stupanja na snagu 2006. godine mijenjan i nadopunjavan šest puta, dok nijednom nije postavljeno i riješeno pitanje vatrogasaca na otocima.

Pročitajte više