Grci idu u novi štrajk: Dokle god će ova politika iza sebe ostavljati socijalne leševe, mi ćemo se boriti

LIDER grčkih konzervativaca Antonis Samaras je nakon višetjednog odbijanja ipak pristao potpisati pismo međunarodnim kreditorima, kojim službeno obećava podršku mjerama štednje koje se zahtijevaju od Grčke.

Pismo je objavljeno samo nekoliko sati nakon što je Angela Merkel otvoreno kazala kako Grčka neće dobiti tranšu od osam milijardi eura iz međunarodnog paketa pomoći, ukoliko vlada i lideri najvećih stranaka pismeno ne potvrde da će podržati mjere štednje. Na taj je način uklonjena prepreka za dobivanje te tranše, koja je Grčkoj nužna da izbjegne bankrot.

Samaras je u pismu obećao podršku svim potrebnim mjerama, osim onoj koja se odnosi na povećanje poreza. On je napomenuo kako se, s obzirom na loše stanje proračuna, neke predviđene mjere trebaju promijeniti i da o tome treba početi pregovore.

Vlada se promijenila, ali nepravedna i neefikasna politika nije


Istovremeno su i sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru odlučili pokazati što misle o čitavoj situaciji, pa su za 1. prosinca najavili generalni štrajk. Riječ je o prvom masovnom štrajku od imenovanja nove vlade, što pokazuje da Grci ne gaje iluzije da će se zbog toga nešto konkretno u državi promijeniti.

"Vlada se promijenila, ali nepravedna i neefikasna politika nije nimalo. Dokle god ova politika koja za sobom ostavlja socijalne leševe bude trajala, mi ćemo joj se čvrsto suprotstavljati", kazao je predsjednik sindikata GSEE Janis Panagopulos.

Pročitajte više