Grci se ponudili dostaviti pomoć za Gazu, Palestinci i aktivisti odbili

NAKON što su danima blokirali isplovljavanje humanitarne flote za Gazu iz svojih luka, grčke su vlasti jučer ponudile da upravo one prebace tu pomoć na palestinski teritorij. Taj potez je pozdravio UN, ali nije naišao na jednako odobravanje od strane aktivista i Palestinaca.

Grčki ministar vanjskih poslova Lambrinidis je u izjavi predložio "da Grčka preuzme zadatak transporta humanitarne pomoći, koristeći grčke brodove i druga prijevozna sredstva, i to legalnim i dozvoljenim kanalima". Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon,  izrazio je potporu za grčku inicijativu napomenuvši kako bi to moglo olabaviti tenzije u regiji i osigurati pomoć onima koji je u Gazi trebaju.

Nije riječ o prelasku granice, već o kršenju međunarodnog prava

S druge strane, glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat, tumači kako dostava cementa, hrane i drugih stvari grčkim brodovima promašuje poantu. A ona je "hitno ukidanje, a ne omekšavanje izraelske blokade Gaze". Aktiviste koji su ustrajali da budu dijelom flote nazvao je hrabrim ljudima koji su posvetili svoje vrijeme, trud i strast za pravednu stvar, javlja CNN.

"Ovdje nije riječ o pukom prelasku granice. Riječ je o ilegalnom kršenju međunarodno priznatog prava Palestinaca na slobodu, dignitet i samoodređenje", kazao je Erakat. "Lijepo je to što se trude otvoriti još pokoji kanal za dostavu pomoći Gazi, ali to nije isto što i ukidanje opsade Gaze", prokomentirala je grčke napore aktivistica Leslie Cagan.

Pročitajte više