Grčić: SDP bi se dogovorio za dvije minute sa HSS-om!

U SDP-u kažu kako se ne brinu što pregovori žutozelenih sa HDZ-om nisu gotovi ni dva dana prije početka drugog kruga konzultacija kod Mesića. "Mi bi se dogovorili za dvije minute", kaže SDP-ov Branko Grčić za područje decentralizacije.

"Dokaz da bi bili gotovi za dvije minute je naš program koji je već mjesecima objavljen na našim stranicama, a u kojemu lijepo pišu ciljevi regionalne politike, koja je neodvojiva od decentralizacije, kao i kojom bi se dinamikom ti ciljevi ostvarivali. Program o kojem pregovara HSS gotovo je egzaktan program SDP-a, koji se sastoji od postupnog povećanja udjela regionalne i lokalne samouprave u javnim prihodima kroz četiri godine za  20 posto", kaže Grčić, koji dodaje da je u tom zahtjevu potpuno suglasan sa HSS-om.

"Socijalne mirovine za starije od 65 godina predložili smo prije gotovo godinu dana"

Nadalje, koalicija HSS-HSLS i HDZ su danas izvijestili kako su se složili i oko minimalne mirovine od 1500 kuna, te uvođenja tzv. državne potpore za sve građane starije od 65 godina. To nam je prokomentirala Milanka Opačić.

"Teško mi je govoriti na temelju ovih paušalnih ocjena koje su iznijeli na konferenciji, trebala bih se upoznat s detaljima. Ali u svakom slučaju, unutar naše reforme mirovinskog sustava te mi predviđamo socijalne mirovine za osobe starije od 65 godina, a koje nisu ostvarili minimalne uvjete za neku od postojećih mirovina, i nemaju sredstava za život", kazala je Opačić, i također dodala kako je to objavljeno na stranicama SDP-a već skoro godinu dana.

Milanović već prihvatio reformu sela, ZERP, NATO

Inače, Milanović je nakon prvog kruga konzultacija kod Mesića kazao kako se u potpunosti slaže sa HSS-ovim programom obnove sela, zahtjevom za aktivaciju ZERP-a 1. siječnja 2008., oko referenduma za NATO... No, prije svega naglasio je kako se u potpunosti slaže i sa zahtjevom manjina za dvostrukim pravom glasa, što je zahtjev manjinskog bloka, o čemu je HDZ-ov Ivo Sanader samo kratko kazao "sve u svoje vrijeme".

U svakom slučaju, SDP još uvijek smatra da će moći okupiti većinu u Saboru, i da će stići pregovarati sa HSS-om do srijede, jer do tada Mesić  može održavati konzultacije, ali ne može dati mandat, jer čeka istek žalbenog roka na ponovljene izbore na nekoliko birališta gdje se izbori u nedjelju ponavljaju. Računaju da im ne treba puno vremena za usuglašavanje stavova sa koalicijom, ravnajući se prema izjavama njezinih čelnika da im je program blizak sa SDP-ovim. Osim toga, nije im potrebno ni vrijeme za formiranje pregovaračkih timova, pošto se već  mjesecima zna koje su osobe nositelji njihovih politika.

Također u SDP-u računaju i na manjinske izbore, koji bi mogli iznjedriti njima sklonije predstavnike mađarske i manjine koja je mandat dala Nazifu Memediju, partneru HDZ-a. Do tada ne žele komentirati tijek pregovora između HSS-a, HSLS-a i HDZ-a, s porukom "To je sve dio demokratskog procesa".

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više