Grdešić: Hrvatski izbori pokazali stabilnost demokracije

PARLAMENTARNI izbori u Hrvatskoj pokazali su stabilnost demokracije u zemlji, a nova hrvatska vlada će kao i prethodna nastaviti kao glavne ciljeve slijediti prijam u Europsku uniju i NATO, rekao je u utorak hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić.

Izbori 2003. pokazali su da je sa svakim izborima sve jači i stabilniji demokratski sustav u Hrvatskoj, kazao je Grdešić govoreći o izborima za Hrvatski sabor u Nacionalnom demokratskom institutu za međunarodne poslove u Washingtonu.

Grdešić je ocijenio da su ovi izbori drugi dio testa u izgradnji demokracije koji je prošla Hrvatska. Prvi je bio 2000. kada je HDZ nakon dugogodišnje vlasti izgubio izbore u korist SDP-ove koalicije, i sada 2003. kada su stranke SDP-ove koalicije izgubile izbore.

"Godina 2000. pokazala je da možete biti kažnjeni zbog nedovoljno odgovorne vlasti, a 2003. da možete biti kažnjeni za neispunjavanje obećanja", ocijenio je Grdešić.

Grdešić je ocijenio da HDZ neće mijenjati već započeti put Hrvatske prema Europskoj uniji i NATO-u i da buduća vlada može mijenjati samo način ostvarenja tih ciljeva.

On je rekao da će test za HDZ biti odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini koji je za EU najvažniji.

Politika u Hrvatskoj sve više postaje pitanje rasprave, kompromisa i koalicija, a sve manje dobijanja najviše glasova na izborima nakon kojih će stranka na vlasti naprosto diktirati politiku, rekao je Grdešić. On je dodao da su ovi izbori pokazali da se sve više razvija dvostrana komunikacija između stranaka i birača.

Politička kultura u Hrvatskoj napreduje od autoritarne komunističke k demokratskoj političkoj kulturi euroatlantskih integracija, kazao je on.

(Hina) sl rš

Pročitajte više