HDZ-ovci tuže Grad Vrgorac za neisplaćene naknade dok su bili na vlasti: "Samo misle na privatni interes"

Foto: Index, Wikipedia

NESVAKIDAŠNJA situacija u Vrgorcu. Članovi nekad vladajuće stranke HDZ-a uputili su ovih dana aktualnoj vlasti Grada Vrgorca tužbe za neisplaćene vijećničke naknade i naknade za rad u povjerenstvima i odborima u razdoblju 2012 - 2015. Tužio je Nikša Roso, bivši predsjednik Gradskog vijeća Vrgorca, ali nije jedini. Tužila je i njegova kolegica iz HDZ-a te vijećnik HSP-a Ante Starčević, doznajemo u Gradu Vrgorcu. Samo Rosina tužba teži 40 tisuća kuna.

Pitali smo Rosu zašto je tužio.

"Bio sam jedno vrijeme predsjednik Gradskog vijeća. Nije nikome plaćano, ja sam čekao baš zadnji rok za tužbu da ne ide u zastaru. S gradonačelnikom sam se nekoliko puta pokušao dogovoriti, mislio sam na nagodbu, no nije na ništa htio pristati. Čak je jednom rekao da će platiti pa je onda počeo zavlačiti. Onda sam tužio. Morao sam radi zastare. Što ću?", bio je iskren Roso. 

Roso: Čekao sam zadnji trenutak da ne nastupi zastara

Nekako nam nije bilo jasno zašto tuži sada kada je na vlasti bivša oporba, kada naknade nije isplaćivala bivša vlast. Pa i on je kao predsjednik Gradskog vijeća participirao u vlasti koja nije isplaćivala naknade.

"Ima i jednog i drugog, sad ne znam koji je omjer, ali oba su gradonačelnika tu. Ima duga iz bivše i sadašnje vlasti. Nema veze tko je gradonačelnik. Ja sam čekao baš zadnji trenutak. Da ta zastara nastupa 2020. godine, ja ne bih još tužio Grad Vrgorac. Da je gradonačelnik Ante Pranić platio, bilo bi 15 tisuća kuna, a sada će doći na 50 tisuća. Tko je kriv? On! Bit će sudskih troškova, kamata. Da se sa mnom htio nagoditi, to bi bilo desetak tisuća kuna. I ništa više. Sve što će biti više od deset tisuća, to je on kriv", nije se dao smesti Roso. 

Još smo ga jednom pitali, zašto sada tuži, zašto nije tužio dok je bio na čelu Gradskog vijeća?

"Gospe moja, on je gradonačelnik Vrgorca, nisam ja. On je bio predsjednik Gradskog vijeća, sve je on to znao. Mogao se nagoditi i sve bi bilo mirno. Bio je krajnje nekorektan, obećavao je platiti. Vidio sam da zavlači da dođe do zastare", ostao je konzistentan vrgorački HDZ-ovac.

Gradonačelnik: Ovo je izrazito bezobrazno

Gradonačelnik Ante Pranić tvrdi, pak, da cjelokupni dug potječe iz doba HDZ-ove vlasti.

"Kada smo mi došli, smanjili smo naknade na jednu kunu. Dug je iz mandata gradonačelnika Matkovića. Mi smo preuzeli kontrolu Gradskog vijeća 2016. godine. Roso je bio predsjednik Gradskog vijeća i ovo nam je podsjetnik na njihov dug. Kad god mi saniramo neki njihov dug, oni nas podsjete na njega. To je izrazito bezobrazno. Da je on tužio za vrijeme gradonačelnika HDZ-a, ja ne bih imao ništa protiv. Ali on tuži sada kada je došlo do promjene vlasti. No, navikli smo. Njima je privatni interes važniji od javnog", tvrdi Pranić. 

Kaže kako mu nije bilo ni na kraj pameti nagađati se s Rosom i ostalima koji su tužili grad.

"Primili smo tužbu, dat ćemo odgovor. Pobijat ćemo koliko možemo. Neka ih bude sramota. Ne želim se nagađati s ljudima koji su ostavili toliki dug Gradu Vrgorcu. Kada smo preuzeli dužnost, dug je bio 17 i pol milijuna kuna. Što se tiče vijećničkih naknada, nitko iz oporbe nije tužio. Tuže oni koji su vladali Vrgorcem i koji su nam ostavili takvo stanje. Imamo dugova prema dobavljačima koje su nam ostavili. Sada bih ja trebao prvo isplaćivati vijećnike HDZ-a koji su ostavili grad u dugu, a ostaviti dobavljače koji su zaduženi za vrijeme njihove vlasti. Pa to je van svake pameti", kaže Pranić. 

 

 

Pročitajte više