Hido Biščević sastao se s državnim tajnikom mađarskog MVP-a

DRŽAVNI tajnik u ministarstvu vanjskih poslova RH Hido Biščević razgovarao je u četvrtak u Zagrebu sa svojim mađarskim kolegom Andrasom Barsonyjem o pripremama za sastanak zajedničkog Hrvatskomađarskog međuvladinog odbora, hrvatskim ambicijama za članstvo u Europskoj uniji i bilateralnoj suradnji.

Državni tajnik mađarskog ministarstva vanjskih poslova rekao je novinarima nakon sastanka da je hrvatskom ministarstvu predao dokument s mogućim programom suradnje između dviju vlada u kojem se Hrvatskoj nude iskustva Mađarske na putu prema EU, i to od ispunjavanja kriterija do pregovora.

"Mađarska podržava ulazak Hrvatske u članstvo EU-a i tražit će od europskih partnera da odrede datum početka pregovora...", rekao je Barsony.

Biščević je izjavio da će se sastanak zajedničkog odbora, koji djeluje već nekoliko godina, najvjerojatnije održati u prvoj polovici srpnja uoči već dogovorenog posjeta ministra vanjskih poslova Miomira Žužula Budimpešti.

On je rekao da je "vrlo razvijena i stabilna suradnja" između dviju zemalja vjerojatno jedan od ključnih doprinosa stabilnosti i prosperitetu regije.

Pročitajte više