HNS-ov festival trasha s naturščicima iz sapunica i "sudnica"

"BUDUĆNOST", "napredak", "kultura", "fondovi", "Savka" - sve te, ali još mnoge druge velike riječi u seriji HNS-ovih komičnih predizbornih spotova izgovaraju "glumci" u rolama dostojnim ostvarenja iz rekonstrukcija "najboljeg hrvatskog kriminalističkog magazina".

Sve čestitke redatelju ovih uradaka, objavljenih Na Youtube kanalu HNS-a, napravio je ostvarenje za antologiju političke propagande. Vidljivo je kako budžet nije bio blockbusterskih proporcija, ali je sve nadoknađeno imaginacijom, pažljivim odabirom autohtonih lokacija i prije svega nezaboravnim ulogama sugestivnih likova.  

Serijal kratkih promidžbenih filmova koji kreće UMIROVLJENIČKIM parom: "Dugo se nismo mogli odlučiti, ali sad smo sigurni: za HNS. Nikad nas nisu iznevjerili, a nude rješenja odmah. I za nas i za naše unuke, oni su najbolja budućnost", zaključuje par nakon čega im se uz glavni slogan stranke u kampanji zahvaljuje predsjednica stranke Vesna Pusić.

Za razliku od umirovljenika, pred televizorom zavaljenih u dokolicu i antikne fotelje, mladi i elegantni ARHITEKT se u trenu ostavio stalka i skica koje je analitički radio i spremno priznao: "Dugo sam razmišljao i analizirao - za HNS. Apsolutno nude najbolja i najnaprednija rješenja za cijelu Hrvatsku." Anketarka također ima drugačiji pristup, dok se nepokretnim penzićima servilno prilagodila ležanjem na starinskom ćilimu, ovdje je žustro zaskočila kreativca u birou.

Od devet priloženih spotova, apsolutni favorit je rastresena KUSTOSICA, koju "novinarka" u spotu uhvati u predvorju arheološkog muzeja dok pored kipa Marsia postavlja naljepnice. Slijedi naravno upit "Za koga ćete glasati?" i odgovor "Za HNS", a zašto? Bunovni odgovor (jer kustosi su čuđenje u svijetu) je ovakav: "Jel znate... ovaj...al, kultura je vrlo važna"

Dok su se svi prethodni, prema vlastitom priznaju i izdanju, malo mislili i muljali prije nego li su odlučili pokloniti glas liberalnim demokratima, poduzetni KONOBAR lašteći čašu na pitanje "Za koga", kao iz topa odgovara: "Sigurno za HNS. Svakodnevno susrećem mnoge političare, a HNS-ovci su mi, ono najbolji." Kelneru valjda iz saborskog kafića se zahvaljuje Radimir Čačić.

Evo nas i u hrvatskoj i narodnoj Dalmaciji. Neumorna ispitivačica je na mostu u Tribunju sustigla grintavog DIDA koji joj na poslovično pitanje odgovara punim imenom i prezimenom stranke: "Za Hrvatsku narodnu stranku". Zašto? "Zato što su sposobni i ne lažu. Ja od '71 glasam za Savku i zato sam nastradao." Ipak, gore od njega su stradale i dvije sljedeće biračice, koje će iz nesreće izbaviti HNS.

Prilike koje potom vidimo pred izlogom prodavaonice tenisica su sredovječna gospođa i kćer u osjetljivim tinejdžerskim godinama. Nesretnicama je sve krenulo po zlu, jer ih  SAMA HRANI; pa se kćer usukala, a iako je zima (mama ima kaputić, a "novinarka" šal), ona je u tankoj majičici, spuštene glave i kosama skriva suze jer joj roditeljica ne može priuštiti tenisice iz izloga. Na pitanje stiže očekivani odgovor: "Za HNS svakako. Oni jedini nude rješenje kroz alimentacijski fond". Na izust riječi fond, dotad ucviljena tinejdžerica diže spuštenu glavu i odjednom se nada kako će preko reda napuniti 18 do izbora, kako bi se ti fondovi pretočili u Ribokice.

Slijedi HNS-ov susret sa subkulturom, točnije opakim ROKERIMA, pa se i neustrašiva reporterka malo zblokira pri susretu s opasnim ratnicima podzemlja što žive u izgrafitiranim podvožnjacima kojima žubori kanalizacija, čak i zamucne: "Z-za koga ćete glasati?" Gitarist i bubnjar bez udaraljki, ali s palicama, slijegnu ramenima, dok frontman ošišan na nulericu odgovori: Bez veze, za HNS. Na pitanje zašto, i svirači i lider samo slijegnu ramenima i već je tu banner "budućnost biramo sada i predsjedničina zahvala". Poučak? Izaberite HNS, pa će kosijaneri bez ijednog stava osim rebelije, dobiti ne samo bubnjeve, nego i moć artikulacije misli, kao i dar govora.

POSLOVNA ŽENA je u speedu pa je novinarka mora loviti. Ona nema vremena za gubljenje i u trku odgovara kako će glasati "Za Čačića, kako bi i njoj bili uvjeti poslovanja koje je omogućio poduzetnicima u Varaždinu".

Vjerojatno istrijanskog RIBARA anketarka prekine u poslu, pa joj on odgovara za koga će glasati tresnuvši kašetama o pod koće. "Vesna Pusić se u Saboru zalagala za ribarske luke i brodove, ako nekom treba vjerovati, to je ona"

Pročitajte više