Hrvati i Srbi optužuju jedni druge za izbijanje tučnjave u Melbourneu

AUSTRALSKI Herald Sun u ponedjeljak piše kako su tamošnji predstavnici Hrvata i Srba osudili današnje izbijanje tučnjave između navijačkih skupina, dodajući kako obje nacionalne manjine jedna drugu optužuju za izbijanje sukoba.

Tom Starčević, tajnik Hrvatske zajednice u Australiji rekao je kako nasilju nema mjesta na sportskim terenima, te kako hrvatske skupine uvijek osuđuju međunacionalne incidente u sportu.

"Nacionalni ponos je jedno, no ovo je neprihvatljivo. Nisam bio u dvorani, no prema onome što sam vidio i čuo Srbi su bili prilično provokativni.", kazao je Starčević, prenosi Herald Sun.

Dodao je da ga je kćer mobitelom nazvala iz dvorane te mu je rekla da su Srbi napali grupu Hrvata vičući "Umrite Hrvati, umrite...".

"U takvim situacijama kada je neko isprovociran trebali bi ste se obuzdati, no netko mlađi je manje tolerantan. Bez obzira tko je u pravu, a tko u krivu to je nešto što se ne smije raditi. Šteta da je ovako nešto izmaklo kontroli." - zaključio je Starčević.

Predsjednik Srpskog kulturnog kluba Toma Banjanin ustvrdio je pak da su Hrvati provokativnim mahanjem hrvatskim nacionalnim simbolima izazivali srpske navijače.

"Nije se moglo vidjeti puno Srba koji se tako ponašaju. Mislim da Hrvati uvijek pretjeruju, uvijek miješaju sport i politiku." - smatra Banjanin koji je razočaran što se gorka prošlost dviju nacionalnih skupina ponavlja i na sportskim događajima.

"To je pogrešan sport, pogrešno mjesto", zaključio je.

Australska policija nakon današnjeg sukoba odlučila je pojačati mjere osiguranja na turniru gdje će poseban naglasak biti stavljen na praćenje navijačkih skupina s kojima je tamošnja policija već imala iskustva slična današnjem.

Zbog toga će policija i zaštitari dodatno pojačati osiguranje za sutrašnji meč prvog kola u kojem se susreću Marin Čilić i srpski tenisač Ilija Bozoljac.

I.K.
Foto: Herald Sun

Pročitajte više