"Hrvatska Crkva i tadašnji papa su podupirali ustaše"

NA INTERNETSKOM izdanju izraelskog lista The Jerusalem post objavljen je članak autorice Julije Gorin u kojem piše o potpori ustašama od strane Crkve u Hrvatskoj za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Tekst počinje pričom o kanonizaciji pape Pija XII., a autorica smatra da za to nema dovoljno razloga jer, po njezinu sudu, nije učinio dovoljno da spasi Židove tijekom Drugoga svjetskog rata.

Nakon toga se fokusira na područje Balkana, ponajprije Hrvatske, navodeći dokaze o potpori Crkve ustašama i fašističkom režimu u Hrvatskoj.

"Nadbiskup Stepinac održao je banket za Pavelića, blagoslovio ustaškoga vođu i režim, nazivajući ga 'Božjom rukom i djelom'. Mjesec dana kasnije Pavelića je primio papa Pio XII. To se dogodilo četiri dana nakon što su ustaše u Glini zaključali stotine srpskih pravoslavaca u crkvu i zapalili je, što je postala standardna praksa u Pavelićevoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", piše u članku.

"Trećinu ubij, trećinu protjeraj, trećinu preobrati"

"U srpnju te godine Pavelićev ministar prosvjete Mile Budak je javno objavio ustašku politiku riječima: 'Trećinu ubij, trećinu protjeraj, trećinu preobrati'."

Kako piše, Pavelić i Pio XII. su nastavili komunikaciju i kasnije, a katolički listovi su konstantno objavljivali članke u kojima se na ustaški režim gledalo s odobravanjem.

Gorin također spominje nedostatak individualnih krivaca za ustaške zločine. Citira Efraima Zuroffa iz Centra "Simon Wiesenthal" koji je bio prisutan na otvaranju memorijalnog centra u Jasenovcu 2006. godine te ostao zapanjen da nitko od govornika nije spomenuo zapovjednika Jasenovca Dinka Šakića.

Tekst završava zaključkom o papi Piju XII. "Kanonizacija Pija XII. bila bi nepravedna za sve katolike koji su učinili više od njega, a uvreda svim katolicima. Ne treba ga demonizirati, ali ni proglasiti svetim".

Julia Gorin je jedna od čelnica nevladine organizacije American Council for Kosovo i već je pisala slično intonirane članke. Na službenoj internetskoj stranici njezine udruge mogu se pročitati parole poput: "Recite NE nezavisnosti Kosova" ili "Ne dopustite stvaranje još jedne odmetničke države!" te "Talibani jučer, Kosovo sutra?"

Pročitajte više