Hrvatska građanska inicijativa iz Tivta osudila nacionalističku euforiju navijača

HRVATSKA građanska inicijativa (HGI) iz Tivta osudila je nacionalističku euforiju navijača, koja se dogodila u Tivtu, nakon finalne utakmice vaterpolo reprezentacije Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Čelnik te novoformirane stranke Dalibor Burić kazao je novinarima kako se ponovio "uobičajena scena nakon finalnih utakmica reprezentacije Jugoslavije, danas Srbije i Crne gore, koju čine vrijeđanje Hrvata na nacionalnoj osnovi, zaustavljanje ispred kuća pojedinih građana i njihovo prozivanje".

Burić je rekao kako će se HGI, zbog nedoličnog ponašanja dijela navijača i učestalog ponavljanja takvih scena nakon odigravanja finalnih utakmica, službeno obratiti svim relevantnim lokalnim, republičkim i međunarodnim institucijama.

Čelnik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Silvio Marković, priopćio je kako se ispred njegove kuće u donjoj Lastvi kod Tivta zaustavila kolona automobila, te da su pojedinci pucali iz pištolja, prevrtali kante za smeće uz povike "ustašo, ustašo" i sa podignuta tri prsta.

Marković se zapitao "do kada će se navijačka euforija koristiti za obračun sa hrvatskim stanovništvom na ovom prostoru", ocijenivši da "incident nije nimalo naivan" i pozvao crnogorsku policiju da pravovremeno reagira.

(Hina) dr mp

Pročitajte više