Hrvatska, Mađarska i BiH surađuju na izgradnji koridora Vc

PREDSTAVNICI vlada Hrvatske, Mađarske te Bosne i Hercegovine potvrdili su u utorak na sastanku održanom u Sarajevu postojanje političke suglasnosti između te tri zemlje o potrebi izgradnje prometnog koridora Vc koji bi povezao Ploče i Budimpeštu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Hrvatsko izaslanstvo na trilateralnom sastanku u Sarajevu predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, Mađarsku je predstavljao državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andras Barsony dok je bosanskohercegovačku stranu zastupala doministrica vanjskih poslova Lidija Topić.

Kako je objašnjeno nakon sastanka, predstavnici tri države razgovarali su o slijedu i koordinaciji aktivnosti koje treba poduzeti kako bi se pripremio sastanak ministara prometa i komunikacija koji će se održati u Hrvatskoj s ciljem dalje razrade aktivnosti oko izgradnje koridora Vc.

Zaključeno je također kako valja potaknuti rad stručnih skupina čija je zadaća što prije utvrditi sve nužne dokumente kao i spojne točke izgradnje koridora.

Predstavnici Hrvatske, Mađarske i BiH suglasni su i da zbog izgradnje cestovnog koridora ne smije biti zanemareno pitanje željezničkog prometa. Njega valja modernizirati sukladno velikom zanimanju koje za to postoji u regiji.

Posebne stručne skupine također će razmotriti mogućnosti i oblike cjevovodnog transporta na istom pravcu.

Tri zemlje stoga će sačiniti posebni protokol o aktivnostima i zadaćama s preciziranim rokovima i ujedno nastaviti s redovitim konzultacijama.

Očekuje se kako će trojna suradnja pridonijeti i potpori koja se očekuje od zemalja-članica Europske unije te od Europske komisije.

Pročitajte više