Hrvatski ministar vanjskih poslova u posjetu Egiptu

HRVATSKI ministar vanjkih poslova Tonino Picula razgovarao je u ponedjeljak u Kairu sa svojim egipatskim domaćinima o stanju na Bliskom istoku, dolasku egipatskoga veleposlanika u Zagreb i skorim konzultacijama o liberalizaciji trgovine, rekao je za Hinu njegov glasnogovornik.

Drugoga dana boravka u Egiptu, u sklopu višednevne turneje po Bliskom istoku, Picula se sastao sa savjetnikom egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka za vanjsku politiku Osamom el Bazom.

Prema riječima glasnogovornika Žarka Plevnika, egipatski je dužnosnik informirao Piculu o stanju u regiji i rekao da će podržati prijedlog da se egipatsko veleposlanstvo u Zagrebu uskoro popuni veleposlanikom koji će iz Zagreba predstavljati svoju zemlju.

Trenutačno tu dužnost obavlja egipatski veleposlanik u Rimu.

Ministar Picula sastao se i s Amrom Musom, glavnim tajnikom Arapske lige, s kojim je razgovarao o mogućnostima djelovanja Hrvatske u iznalaženju rješenja sukoba na Bliskom istoku.

Picula je razgovarao i s egipatskim ministrom vanjske trgovine Yousefom Boutrosom Ghalijem, a na sastanku su bili i predstavnici ministarstva gospodarstva i Hrvatske gospodarske komore s predsjednikom Komore Nadanom Vidoševićem na čelu te predstavnici hrvatskih tvrtki koje već rade u tom dijelu svijeta. Konzultacije oko ugovora o slobodnoj trgovini, prema informacijama gospodarskoga dijela hrvatskoga izaslanstva, mogle bi početi tijekom prvoga tromjesečja iduće godine.

Ministar Picula posjetio je u ponedjeljak poslijepodne El Shatt i odao počast žrtvama zbijega iz Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte više