Hrvatski sabor: Klub SDSS-a zadovoljan izborom Tadića za predsjednika SiCG

ZASTUPNICI SDSS-a u Hrvatskom saboru pozdravili su danas pobjedu Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji i Crnoj Gori.

"To je predsjednik koji u susjedima ne vidi neprijatelja, a među Srbima izdajnike", kazao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ocijenio je da je Tadićev izbor za predsjednika SICG jamstvo demokratizacije te zemlje, koja će, smatra, ubuduće podupirati Hrvatsku na putu u EU.

Budući da sutra ističe zakonski rok za povratak bespravno oduzete imovine, novinare je zanimalo koliko je kuća u vlasništvu građana srpske nacionalnosti preostalo za vratiti.

Pupovac je odgovorio kako bi službeni podaci o tome trebali biti objavljeni slijedećeg tjedna, a da neslužbeni podaci govore o preostalih 80 bespravno oduzetih objekata.

Očekuje da će do idućeg tjedna, kad bi pred Vladom trebalo biti Izvješće o povratu imovine, biti vraćeno još 30-ak kuća.

"Preostalih 50 objekata za sada neće biti vraćeno zbog opstrukcije koju provode Agencija za promet nekretninama i Ured za prognanike pri Ministarstvu obnove", ustvrdio je Pupovac, dodajući da se te dvije institucije "ponašaju kao država u državi".

Naglasio je da je SDSS zadovoljan tijekom obnove i radom Ureda za obnovu, navodeći da je u tijeku obnova nešto više od 4.000 kuća od četvrtog do šestog stupnja oštećenja, te oko 5.000 objekata do petog stupnja oštećenja.

Riječ je o kućama čiji su vlasnici uglavnom građani srpske nacionalnosti.

Preostalo je još 18.000 zahtjeva za obnovu, a njih 8.000 je u postupku revizije, izvijestio je Pupovac.

Potvrdio je da je premijer Ivo Sanader predstavnicima SDSS-a, na sastanku sredinom lipnja, rekao da će sva bespravno oduzeta imovina biti vraćena, te obećao da se sudski postupci neće koristiti kao opravdanje za nevraćanje imovine.

Najavio je zakonsku inicijativu SDSS-a, kojoj je cilj da se svi sudski postupci za naknadu štete od teroristićkog djelovanja nastave po starom članku 180. Zakona o obveznim odnosima.

Taj je članak 1996. stavljen van snage, a Sabor je prošle godine donio novi zakon o naknadi štete počinjene u terorističkom djelovanju, koji, međutim, ne predviđa naknadu materijalne štete.

Pupovac je danas najavio da će SDSS zatražiti naknadu materijalne štete i onima koji nisu pokrenuli postupak za materijalno obeštećenje.

Pročitajte više