Hrvatski tartufi na sajmu prehrane u parmi

NA SAJMU prehrambenih proizvoda "Cibus" u talijanskoj Parmi, koji završava u ponedjeljak, među 2.400 izlagača iz 21 zemlje sudjelovala je s velikim uspjehom i hrvatska tvrtka za proizvodnju hrane na bazi tartufa iz Istre.

Na tom bienalnom sajmu, koji je ove godine održan u Parmi, glavnom europskom gradu za kontrolu kvalitete unutar EU, tvrtka "Žigante tartufi" bila je jedini hrvatski predstavnik. Riječ je o jednom od najvećih europskih sajmova prehrane koji je bio prilika na uspostavu kontakata ne samo s talijanskim i europskim, već i djelatnicima toga sektora iz cijeloga svijeta.

"Žigante tartufi", obiteljska tvrtka s 40 zaposlenih iz Buja, koja se bavi otkupom, preradom, pakiranjem i prodajom tartufa, na 12. je međunarodnom sajmu prehrane "Cibus" promicala tartuf kao prirodni "proizvod", odnedavno uvršten na popis "Hrvatskih autohtonih proizvoda". Tvrtka je dogovorila i poslove u inozemstvu. Tako je, osim u sedam istarskih trgovina, te u trgovinama u Zagrebu, ušla i u Njemačku, u Muenchen, gdje nudi tartufe, proizvode na bazi tartufa, maslinovo ulje, med, rakije travarice te vina.

Prehrambena industrija 25 zemalja Europske unije ostvarila je 2003. više od 671 milijardi eura i u posljednjih 10 godina po prihodu je ostvarila više od američke. Ovogodišnji sajam u Parmi obišlo je više od 90 tisuća profesionalaca iz sektora prehrambene industrije, trgovine i ugostiteljstva, kao što su predstavnici trgovačkih lanaca, uvoznika, kupaca na veliko, food brokersa, vlasnika i predstavnika restoranata i drugih iz cijeloga svijeta.

Pročitajte više