HSS traži raspravu o ulozi Hrvatskog sabora prema izvršnoj vlasti

KLUB zastupnika HSS-a traži da se na sljedećoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora raspravi o ulozi Sabora u odnosu na izvršnu vlast jer Sabor donosi nedorečene zakone, a bitne odluke u obliku uredbi i pravilnika donosi hrvatska Vlada, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HSS-a Željko Pecek.

Kao najnoviji primjer koji to potvrđuje naveo je Vladinu uredbu o visini vodne naknade.

Smatramo da uredbama, pravilnicima i drugim podzakonskim aktima Vlada i ministarstva mogu donositi operativne i tehničke odredbe, a ne financijske naravi, pogotovo ukoliko su teške više stotina milijuna kuna. Istodobno, nastavio je Pecek, Vlada ne donosi podzakonske akte, na što je obvezuje Hrvatski sabor prilikom izglasavanja zakona. Stoga, HSS traži raspravu o tom problemu te da Vlada izvijesti Sabor o politici koju provodi donošenjem uredbe o visini vodne naknade i ne donošenjem podzakonskih akata.

HSS-ov saborski zastupnik Božidar Pankretić upozorio je na povećanje visine vodnih naknada u poljoprivredi koje su i nekoliko puta više od prijašnjih. Naveo je da su, primjerice, u ribarstvu povećani troškovi i preko sto posto, a da se broj naknada s četiri povećao na šest. Smatramo da donošenje izmjena i dopuna Zakona o vodama i financiranju vodnog gospodarstva nije bilo dobronamjerno i da ide na štetu poljoprivrede u cjelini, rekao je.

HSS-ova saborska zastupnica Ljubica Lalić drži da će uredba o visini vodne naknade, posebice na područjima od posebne državne skrbi potaknuti iseljavanje jer postaje prevelik teret za stanovništvo i gospodarstvo.

Krajnje licemjernom ocijenila je stoga Vladinu skrb o tim područjima te zatražila da područja od posebne državne skrbi budu oslobođena plaćanja vodne naknade.

HSS: Čačija u Sabor na Tomčićevo mjesto, Till međunarodni tajnik

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) na današnjoj je sjednici odlučilo da će Miroslav Čačija zamijeniti Zlatka Tomčića na mjestu zastupnika te stranke u Hrvatskome saboru, a za međunarodnoga tajnika imenovalo je Darka Tilla.

U priopćenju HSS-a stoji i da je stranačko Predsjedništvo dalo suglasnost na Poslovnik o ustrojstvu i radu Koordinacije za lokalnu samoupravu te da je Glavnome odboru proslijeđen na usvajanje Pravilnik o radu regionalne organizacije s izmjenama i dopunama.

Tako će Miroslav Čačija, pravnik po struci i ravnatelj bjelovarske bolnice, zamijeniti u HSS-ovim redovima u Hrvatskome saboru bivšega HSS-ova čelnika Zlatka Tomčića koji je zatražio da mu se od 10. veljače mandat stavi u mirovanje i službeno to objasnio privatnim razlozima.

Uz Miroslava Čačiju, predsjednik HSS-a Josip Friščić spomenuo je kao moguće nasljednike Zlatka Tomčića u saborskim klupama i Damira Bajsa te Dragutina Kučeru.

Pročitajte više