HŽ: X koridor izuzetno bitan za Hrvatsku

Predsjednik uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Tomislav Josip Mlinarić ocijenio je večeras na sastanku s predstavnicima željeznica s X. koridora da je taj prometni koridor izuzetno bitan za Hrvatske željeznice i da na njega što prije treba vratiti prijeratnu razinu prijevoza tereta i putnika. L

Deseti paneuropski koridor ide od Salzburga do Soluna, od toga 327 kilometara kroz Hrvatsku.

Na večerašnjem sastanku u Zagrebu uz predstavnike HŽ-a i dva hrvatska ministarstva - za europske integracije te mora, turizma, prometa i razvitka, bili su predstavnici Managementa Interesne zajednice ARGE koridor X., predstavnici željeznica s X. koridora, članovi Europskog odbora za gospodarstvo i socijalni dijalog, te članovi stalne studijske skupine za promet, energiju, infrastrukturu i informatiku.

Taj je sastanak dio aktivnosti za promidžbu X. paneuropskog koridora te lobiranja za financijsku potporu projektima vezanima uz taj koridor.

Gledano sa stanovišta HŽ-a, interesna grupa oformljena oko X. koridora ima dva cilja, prvi je da se na njega vrati promet, a drugi cilj HŽ-a je da se u ovoj interesnoj grupaciji radi i na integraciji HŽ-a u EU.

Pomoćnica ministrice za europske integracije Tamara Obradović pozdravila je činjenicu da postoji interesna zajednica X. koridora te nastojanje te zajednice, osnovane 2001., da unaprijedi prekogranični promet i obogati postojeću suradnju koordiniranim zastupanjem potreba i interesa svojih partnera.

Podsjetila je da EU posvećuje mnogo pažnje izgradnji kvalitetne prometne mreže unutar Unije kao važnom elementu ujedinjenja, ali i povezivanju sa susjednim regijama, s naglaskom na osposobljavanje željeznice za konkurentnost na transportnom tržištu.

Obaveza je Hrvatske da uskladi i provede mjere potrebne za razvoj i unapređenje željezničkog i kombiniranog prometa koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je Obradović. Dodala je da te obveze uključuju rješavanje problema koji utječu na prijevoz tereta kroz Hrvatsku, posebno na paneuropskim koridorima V, VII, X i jadransko-jonskom paneuropskom prometnom koridoru.

Interesna zajednica X. koridora od 30. listopada do 6. studenog ima svoj tjedan, u kojem nizom aktivnosti nastoji promovirati taj koridor i lobirati za financijsku potporu projektima. U Zgareb su njeni predstavnici stigli iz Vilacha, a sutra putuju u Sarajevo.



(Hina) xnz yjn

Pročitajte više