HZZO vraća odredbu o izdavanju metadona na ruke liječnika

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) predložit će Upravnom vijeću Zavoda da na idućoj sjednici 19. veljače dopuni Listu lijekova HZZOa smjernicom po kojoj se metadon za terapiju ovisnika o drogama može izdati isključivo na ruke liječnika.

HZZO je danas izvijestio da će smjernica za ovisnike o opojnim drogama glasiti: ´Za supstitucijsku terapiju ovisnika o opojnim drogama na preporuku specijaliste psihijatra ili liječnika specijaliste Hrvatskog zavoda za prevenciju ovisnosti isključivo na ruke liječnika primarne zdravstvene zaštite´.

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a prihvatilo je prijedlog Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga da se smjernica o propisivanju metadona vrati na listu lijekova, nakon što je prošle godine izbačena iz nepoznatih razloga.

Ured je upozoravao na moguće kobne posljedice brisanja smjernice da se metadon mora izdavati samo na ruke liječnika, odnosno da ga ovisnik mora popiti pred liječnikom.

Smrt ovisnika u Umagu prije nekoliko dana povezuje se s propisivanjem previše metadona bez kontrole liječnika.

Po podacima Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu, prošle je godine od trovanja drogama i psihotropnim tvarima umrlo 55 ovisnika, od toga 20 njih zbog trovanja metadonom.

Pročitajte više