ICTY demantira najave Čovića o suđenju šestorici u Hrvatskoj

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) u ponedjeljak je opovrgnulo izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je u petak nakon razgovora s najvišim dužnosnicima ICTY-a, rekao da će "suđenje šestorici Hrvata iz BiH vjerojatno biti prepušteno Hrvatskoj".

"Na sastanku glavne tužiteljice Carle del Ponte s Čovićem nije bilo riječi o mjestu suđenja šestorici, tako da nije ni moglo biti nesporazuma oko budućnosti tog suđenja", rekla je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmannu u telefonskom razgovoru iz Haaga.

"Šestorici koji su sada pušteni na privremenu slobodu bit će suđeno u Haagu", rekla je Hartmann, dodajući da je riječ o suđenju najvišim dužnosnicima koje ICTY ne može ustupiti lokalnom sudstvu.

Glasnogovornik Haškog suda Jim Landale, nije želio komentirati Čovićeve izjave nakon sastanka s predsjednikom suda Theodorom Meronom, rekavši da nije bio na tom sastanku.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Berislav Pušić, Milivoj Petković i Slobodan Praljak su kao bivši politički i vojni čelnici nekadašnje HR Herceg-Bosne optuženi za progon Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom HVO-a 1991-94.

Prošle srijede su nakon puštanja na privremenu slobodu doputovali u Zagreb, koji su većina i odabrala za boravište do početka suđenja.

Optužnica protiv njih podignuta je nakon uputa Vijeća sigurnosti UN da se nove haške optužnice mogu odnositi samo na "najviše dužnosnike" osumnjičene za ratne zločine, rekla je Hartmann.

"To je predmet koji potpada pod mandat za suđenje pred ICTY-em i ne odgovara opisu predmeta protiv osumnjičenika na srednjoj i nižoj razini koje se može ustupiti lokalnom sudstvu", dodala je.

Čović je u petak navečer, nakon razgovora s Del Ponte i Meronom u Haškom sudu, rekao da će suđenje šestorici Hrvata "najvjerojatnije biti prepušteno Hrvatskoj, obzirom da je to njihova želja te su svoj boravak na privremenoj slobodi vezali uz Zagreb".

"Sigurno je da procesuiranje tih ljudi neće biti u Haagu", rekao je Čović i dodao kako je uvjeren da će se se svi budući procesi prebaciti iz Haaga sudovima u BiH i Hrvatsku.

Pročitajte više