ICTY: Karadžić naredio genocid u Srebrenici

PREDSJEDNIK Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić naredio je u srpnju 1995. da sve Bošnjake u Srebrenici treba pobiti, rekao je svjedok Miroslav Deronjić pred Haškim sudom (ICTY) na raspravi o visini kazne bivšem časniku vojske RS Momiru Nikoliću.

Nikolić je priznao krivnju za sudjelovanje u pokolju više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice. Deronjić, ratni predsjednik SDS-a u Bratuncu u svom je iskazu u utorak naveo da mu je Karadžić 8. i 9. srpnja na Palama rekao da sve Bošnjake u Srebrenci treba pobiti.

"Svi koji budu tamo dolje trebaju biti ubijeni. Ubijte sve koje možete", rekao mi je tada Karadžić, naveo je svjedok.

On je potvrdio da mu je 13. srpnja, dva dana nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, Karadžić u telefonskom razgovoru najavio da će u Bratunac doći netko s uputama za postupanje s velikim brojem zarobljenika iz Srebrenice.

Svjedok je ispričao da je u njegov ured ubrzo stigao načelnik za sigurnost glavnog stožera vojske RS, pukovnik Ljubiša Beara, koji je rekao da po "zapovjedi s vrha" zarobljenike "treba strijeljati". On je i organizirao njihov prijevoz u općinu Zvornik gdje su vršene likvidacije. ICTY je Bearu i još četvoricu časnika VRS, koji su bili glavni organizatori likvidacija, optužio za genocid u Srebrenici, no oni su još na slobodi.

Deronjić je pred Haškim sudom ranije priznao krivnju za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Bratuncu 1992. godine, a Tužiteljstvo je najavilo njegovo svjedočenje i na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću. Njegov iskaz trebao bi pridonijeti naporima optužbe da dokaže Miloševićevu odgovornost za genocid u BiH, u čemu je do sada imala znatnih teškoća.

Tužitelji su na kraju rasprave o visini kazne Momiru Nikoliću, koji je 1995. bio načelnik za sigurnost Bratunačke brigade VRS, za njega zatražili 15 do 20 godina zatvora.

Pročitajte više