ICTY: Na suđenju Miloševiću svjedočio balistički stručnjak iz BiH

NA SUĐENJU bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, u petak je u Haagu kao svjedok optužbe svjedočio balistički stručnjak dr. Berko Zečević, čije se svjedočenje najvećim dijelom odnosilo na minobacački napad na sarajevsku tržnicu Markale te na vojnu suradnju tvornica oružja pod kontrolom bosanskih Srba i onih u SRJ tijekom rata u BiH.

U napadu na sarajevsku tržnicu 2. veljače 1994. poginulo je 68 građana Sarajeva, a njih 264-ero je ranjeno.L

Zečević, koji danas predaje na Strojarskom fakultetu u Sarajevu, napravio je dva dana nakon napada, nakon što ga je imenovao sarajevski istražni sudac, balističku ekspertizu o napadu na tržnicu Markale, a kasnije je na zahtjev tužiteljstva ICTY-a učinio i dodatnu ekspertizu. Svjedok je uoči rata radio u institutu vojnoindustrijskog holdinga Pretis, od lipnja 1992. do srpnja 1993. bio je čelnik odjela za istraživanje i razvoj pri Generalštabu Armije BiH, a nakon raspuštanja te jedinice radio je pod vojnom obvezom u institutu UNIS-a.

Veći dio današnjeg svjedočenja protekao je u protuispitivanju kojemu je svjedoka podvrgnuo Milošević i njegovim pokušajima da ospori stručne nalaze dr Zečevića i tehničke podatke vezane uz ispaljivanje projektila na tržnicu.

Milošević je u više navrata pokušao isprovocirati svjedoka ukazujući mu na različitost tehničkih podataka u njegovu izvješću u odnosu na izvješća predstavnika UNPROFOR-a i aludirajući na njegovu navodnu pristranost, što je svjedok uspješno izbjegavao koristeći se stručnim argumentima. Milošević je nastojao opovrgnuti da je projektil došao s položaja bosanskih Srba, na što upućuju nalazi ekspertize dr. Zečevića kao i to da su Armija BiH i bosanski Srbi koristili različitu vrstu projektila.

U prvom dijelu današnjeg saslušanja, odgovarajući na pitanja tužitelja, svjedok je govorio o suradnji unutar jugoslavenskog vojnoindustrijskog kompleksa istaknuvši da ugovori o suradnji tvornica oružja pod kontrolom bosanskih Srba i onih u SRJ dokazuju tvrdnju o njihovoj vojnoj suradnji i u vrijeme rata u BiH i unatoč embargu UN-a na uvoz oružja u BiH. Riječ je o tvornicama "Krušik" iz Valjeva, "Milan Blagojević" iz Lučana, "Tehničkoremontnom zavodu" iz Kragujevca i željezari u Nikšiću, koje su tijekom rata slale repromaterijal u tvornice pod kontrolom bosanskih Srba, uključujući i tvornicu "Pretis" u Vogošći, gdje se proizvodila najveća količina oružja kojim je granatirano Sarajevo.

Navode Tužiteljstva o povezanosti tvornica Milošević je pokušavao pripisati običnoj gospodarskoj suradnji.

Govoreći o svojoj vojno-balističkoj ekspertizi vezanoj uz napad na tržnicu Markale Zečević je rekao da je na temelju prikupljenih tehničkih podataka utvrdio da je ona mogla biti gađana sa šest lokacija, od kojih su pet kontrolirali bosanski Srbi. Na temelju dodatne analize, provedene na zahtjev ICTY-a, Zečević je kazao da je došao do parametara prema kojima je ispaljeni projektil mogao doći s udaljenosti 4.900, 5.400 ili 6.400 metara, dok su najbliži položaji Armije BiH bili na udaljenosti od 1.900 metara.

Suđenje Slobodanu Miloševiću nastavlja se u utorak, a Tužiteljstvo je najavilo da će se u srijedu na saslušanju pojaviti bivši šef kabineta bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Hrvoje Šarinić.

(Hina) br rt

Pročitajte više